Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μεγάλα ραντεβού του 2017 που κρίνουν τη μάχη για αξιολόγηση και ποσοτική χαλάρωση

02 Ιανουαρίου 2017 17:36

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί τον... απόλυτο άμεσο στόχο του 2017 για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Κλειδί» για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ήταν η επιστολή Τσακαλώτου, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει τους λόγους του να θέλει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Κλειδί» για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ήταν η επιστολή Τσακαλώτου, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει τους λόγους του να θέλει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολό
Μετά την απόφαση για «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, όλη η έμφαση δίνεται πλέον στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά που, αν συμφωνηθούν, θα «σφραγίσουν» την έκθεση τεχνικών κλιμακίων και τελικά την αξιολόγηση.

Οι εξελίξεις θα ήταν σίγουρα πολύ απλές και μάλλον αναμενόμενες, αν βασίζονταν αποκλειστικά στις πράξεις και τις διευθετήσεις της ελληνικής πλευράς. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ωστόσο, η διαδικασία δεν αναμένεται τόσο απλή, αφού οι εξελίξεις στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη μπορούν να προσθέσουν ποικίλες, μικρότερες και μεγαλύτερες, «επιπλοκές»: Το 2017 είναι προεκλογική χρονιά για πολλούς από τους μεγάλους «παίχτες» της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Κι ενώ η Κομισιόν επιθυμεί -και το δηλώνει σε όλους τους τόνους- η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θελήσουν να προκαλέσουν περαιτέρω δυσκολίες και τεχνητά προσκόμματα για «εσωτερική τους κατανάλωση», προκαλώντας τελικά περαιτέρω καθυστέρηση.

Επίσης, στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει το τιμόνι των ΗΠΑ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει... «παράγοντας Χ» όσον αφορά την «κατεύθυνση» που θα θελήσει να δώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και ειδικά σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο «απρόβλεπτος Τραμπ» δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη, δεδομένου ότι πολλά κράτη-μέλη θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.
Κι όλα αυτά ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η «τρικυμία» από την κόντρα Γερμανίας και ΔΝΤ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα...
Και κάπως έτσι, πριν ακόμη μπει η νέα χρονιά, στην? ατζέντα των αξιωματούχων των Βρυξελλών βρίσκονται σημειωμένες ημερομηνίες-σταθμοί για τις εξελίξεις εντός της ΕΕ. Μπορεί τα γεγονότα αυτά ευθέως να μη σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο αναμένεται να έχουν επιρροή -κάποια παραπάνω από όση θα περίμενε κανείς- και στα ελληνικά πράγματα.

Αμέσως μετά τις γιορτές, τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν σηκώνουν μανίκια και περιμένουν το πράσινο φως για να επανέλθουν στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται στα μέσα του Γενάρη, ωστόσο θα έχει προηγηθεί στις 12 Ιανουαρίου το προγραμματισμένο EuroWorking Group, όπου το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα όσων έχουν πραγματοποιηθεί έως τότε.

Kαθυστέρηση
Η αλήθεια είναι πως η επιπλοκή στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με το «πάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής τους ύστερα από τις εξαγγελίες Τσίπρα με το «μπλοκάρισμα» της Γερμανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθυστέρησε τις συζητήσεις της αξιολόγησης. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» πηγή από τις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα θεωρείτο από τα κράτη-μέλη ότι βρισκόταν σε συμμόρφωση και πολλά κράτη-μέλη μάλιστα είχαν πάψει να παρακολουθούν βήμα προς βήμα την πορεία του προγράμματος. Οι παροχές ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος και έκαναν την πλειοψηφία των κρατών-μελών -όπως φάνηκε στο τελευταίο EuroWorking Group- να επανέλθει σε μία σκληρή και επικριτική στάση. Κάτι, που ''σώθηκε'' τελικά με την επιστολή Τσακαλώτου». Ενώ τη σιωπηρή διαδικασία του ΕΜΣ αρχικά μπλόκαρε η Γερμανία, ζητώντας να κοστολογηθούν οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, τα μέλη στην πλειοψηφία τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις παροχές. Αλλα κράτη-μέλη τόνιζαν ότι στις χώρες τους οι συντάξεις είναι χαμηλότερες (π.χ. Σλοβακία) και ένα επιπλέον επίδομα σε συντάξεις στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά, ενώ άλλα, σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας, ανέφεραν ότι και αυτά όταν θέλησαν να δώσουν εφάπαξ επιδόματα σε συνταξιούχους τελικά χορήγησαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας (π.χ. Φινλανδία).
Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων -και δη του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ- αλλά και ύστερα από... απειλές για σύγκληση έκτακτου Eurogroup μέσα στις γιορτές, το κλίμα άλλαξε και η άποψη που εξέφρασε ο Γερμανός εκπρόσωπος να συνδεθούν τα βραχυπρόθεσμα με τη δεύτερη αξιολόγηση έπεσε στο κενό. Η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου «έσωσε την παρτίδα», ανανεώνοντας τη στήριξη των κρατών-μελών στην Ελλάδα.

Στο προγραμματισμένο Euro Working Group, τα τεχνικά κλιμάκια θα ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει στην Αθήνα. Θα απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι το Eurogroup του Ιανουαρίου, όταν η Επιτροπή επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση. Σκοπός είναι στο διάστημα αυτό να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχει συνταχθεί και η έκθεση τεχνικών κλιμακίων προς έγκριση στους δανειστές.

«Σύμμαχο» στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά έχει και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης γενικά, αλλά και προσωπικά για τον ίδιο. Τον Μάρτιο, πραγματοποιούνται εκλογές στην Ολλανδία και αυτό μπορεί να αλλάξει πολλά για την εσωτερική πολιτική της χώρας του, αλλά και για τη θέση του ως υπουργού Οικονομικών...

Επίδραση
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ γνωρίζει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι τώρα. Και αυτό διότι η βέβαιη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος του Γ.Βίλντερς στις εκλογές του Μαρτίου θα περιπλέξει τα πράγματα ακόμα περισσότερο, καθώς είναι γνωστή η αρνητική του θέση όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και ξεκαθάρισε ότι πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ -όσο ακραία και αν είναι τα αιτήματά του- δεν πρόκειται να περάσει από την ολλανδική Βουλή.
Τα μεγάλα ραντεβού του 2017 που κρίνουν τη μάχη για αξιολόγηση και ποσοτική χαλάρωση
Αν το ορόσημο της 26ης Ιανουαρίου χαθεί, η κατάσταση αναμένεται να περιπλεχθεί περαιτέρω. Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, θα έχει αναλάβει επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι λόγω της αβεβαιότητας για τη στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, είναι προτιμότερο να επιχειρηθεί να κλείσει η αξιολόγηση πριν από τότε.

Οι φωνές απομονωτισμού που έχει διατυπώσει ο Τραμπ κάνουν πολλούς να ανησυχούν - και όχι άδικα. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που έχει να κάνει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο είναι ακόμη πιο δύσκολη, διότι χρειάζεται να βρεθεί η φόρμουλα παραμονής του Ταμείου - ει δυνατόν όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος...
Οι απαισιόδοξες φωνές δίνουν ως τελευταίο deadline για τη δεύτερη αξιολόγηση το Eurogroup στις 20 Μαρτίου 2017. «Είναι κάτι που απευχόμαστε, αλλά δεν αποκλείεται, δεδομένης της δύσκολης εξίσωσης που πρέπει να λυθεί», σχολίασε αξιωματούχος της ΕΕ. «Και δεν το θέλουμε αυτό και επειδή στις 9 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συζητήσει για την ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα, αν φυσικά έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση...Υπάρχει ακόμη ένα ραντεβού της ΕΚΤ στις 27/3, αλλά το συντομότερο, το καλύτερο», συμπλήρωσε με νόημα.

Η γερμανική στάση. Προς το παρόν, είναι νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς τι στάση θα κρατήσει η προεκλογική Γερμανία απέναντι στο ΔΝΤ και την Ελλάδα - η μέχρι σήμερα εμπειρία όμως δείχνει ότι σε αντίστοιχες περιόδους η στάση της έχει σκληρύνει. Ειδικά που το ακροδεξιό AfD αναμένεται να αυξήσει αισθητά τα ποσοστά του...
Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και το ενδεχόμενο να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν, οδηγώντας σε ένα Fr-exit που θα «διέλυε» την Ευρωζώνη αποτελούν σίγουρα έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και το θέμα του Brexit, που παραμένει μία σοβαρή εκκρεμότητα για την ΕΕ.

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr