Επιστολή Γιώργου και ανησυχίες για τη συμμετοχή ιδιωτών

12 Ιουλίου 2011 13:40

Την έντονη ανησυχία του ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανάκαμψης της Ελλάδας μπορεί πράγματι να

οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», όπως προειδοποιούν οι αγορές, εκφράζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με επιστολή που έστειλε χθες το βράδυ στον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιουνκέρ

«Η απόπειρα τις τελευταίες δέκα ημέρες να θεσπισθεί η ιδιωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάκαμψης έχει προκαλέσει δημόσιες προειδοποιήσεις ότι, στην περίπτωση αυτή, οι οίκοι αξιολόγησης θα έκαναν λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και επισημάνει:

«Παρ' ότι δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), η πρόταση που έχει κατατεθεί φαίνεται να έχει μειονεκτήματα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη. Πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους. Και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία», αναφέρει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας για πρώτη φορά από την ημέρα που άρχισε να συζητείται το θέμα των ιδιωτών τη διαφωνία του με τη συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι συζητήσεις που διεξάγονται γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το ύψος της αναγκαίας χρηματοδότησης, αυτά που λέγονται για "επιλεκτική χρεοκοπία", καθώς και η συνεχιζόμενη κακοφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης, το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν πιο δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου καλεί το Eurogroup να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για υποστήριξη του φιλόδοξου προγράμματος αλλαγών της Ελλάδας και για παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για το νέο πρόγραμμα, καθώς και για την αποφασιστική διαχείριση της βιωσιμότητας του χρέους με τρόπο που δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τη μελλοντική πρόσβαση στις αγορές.

Τονίζει την ανάγκη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, «αυτή τη φορά να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική λύση που θα εγγυάται την επίτευξη τριών βασικών στόχων: βιωσιμότητα του χρέους, πρόσβαση στις αγορές και παροχή μέσων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Υπογραμμίζει ότι η ρευστότητα που παρέχει το νέο πρόγραμμα είναι αναγκαία, αλλά ενδέχεται να λειτουργήσει μόνο ως ανακούφιση και όχι ως θεραπεία. Για το λόγο αυτό κάνει λόγο για ένα συνολικό πακέτο λύσεων που θα σηματοδοτούν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά της Ευρώπης να προστατεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από μεγαλύτερη ζημιά ή την καταστροφή του.

«Ηρθε η ώρα της κρίσεως, δεν υπάρχουν περιθώρια για αναποφασιστικότητα και λάθη και αν δεν ληφθούν σωστές συλλογικές και ισχυρές αποφάσεις τώρα, κινδυνεύουμε από νέες και ίσως παγκόσμιες αναταράξεις στις αγορές εξαιτίας της διάδοσης των αμφιβολιών για την ικανότητά μας να προστατεύσουμε το κοινό νόμισμα...» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρώπη δεν έπραξε τίποτα το ουσιαστικό για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των οίκων αξιολόγησης, για τα ασφάλιστρα κινδύνου, για τους φορολογικούς παραδείσους ή για τη δυνατότητα άντλησης νέων εσόδων, για παράδειγμα, από την επιβολή φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Πριν από την αποστολή της επιστολής ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλήσει και τηλεφωνικά με τον κ. Γιουνκέρ, ενώ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

www.enet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos