Αντ. Σαμαράς: «Οχι στη λέξη χρεοκοπία»

14 Ιουλίου 2011 16:54

Σαφείς αποστάσεις από το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έλαβε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς,

προβάλλοντας τους κινδύνους αυτή η επιλογή να λειτουργήσει ως

κουτί της Πανδώρας προκαλώντας ντόμινο στην Ευρώπη και ασφυξία ρευστότητας στην Ελλάδα. Παράλληλα, απέρριψε ασυζητητί κάθε σενάριο παροχής εμπράγματων εγγυήσεων έναντι του νέου πακέτου δανειοδότησης της Ελλάδας. Απευθυνόμενος στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε πολύ αυστηρούς τόνους έναντι της επιλογής Βενιζέλου να θέσει στη δημόσια συζήτηση το σενάριο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». «Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας... άλλοι αυτή τη λέξη μπορεί να τη χρησιμοποιούν και να τη σκέφτονται, εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε και κάνουμε ό, τι μπορούμε να την αποτρέψουμε» επεσήμανε. Οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τον κατηγόρησε, ουσιαστικά, ότι εσκεμμένα συγχέει τη χρεοκοπία με τον τεχνικό όρο «επιλεκτική χρεοκοπία», επανέλαβε ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των τραπεζών και αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, τη Δευτέρα, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ. Από την πλευρά της, η Συγγρού επιβεβαίωσε τη συνομιλία, διευκρινίζοντας πως ουδεμία νύξη περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» υπήρξε εκ μέρους του κ. Βενιζέλου.

Πάντως, από την ίδια την ομιλία του κ. Σαμαρά και τα τρία κριτήρια που έθεσε για τη διαχείριση του προβλήματος, προκύπτει ότι στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος η εκδοχή της «αναδιάρθρωσης» του χρέους -που ενδεχομένως χαρακτηρισθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία από τις αγορές- δεν αποκλείεται, αν και δημοσίως η Ν.Δ. επιμένει στο ευρωομόλογο ή την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ο κ. Σαμαράς έθεσε τρία κριτήρια, της σύνεσης -ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρίχνει η ίδια νερό στον μύλο της συζήτησης περί χρεοκοπίας-, της αποφασιστικότητας -ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επισημάνει με ένταση τους κινδύνους ειδικά όταν δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας-μέλους της Ε.Ε. -, και της ρευστότητας -ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ομαλή παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Στο ζήτημα των «εμπράγματων εγγυήσεων», η απόρριψη ήταν ρητή. «Τις θεωρούμε απαράδεκτες» είπε, χειροκροτούμενος από τα μέλη του σώματος, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο αρχηγός της Ν.Δ. μίλησε για δικαίωση των θέσεών του σε εσωτερικό και εξωτερικό και επιχείρησε νέο άνοιγμα προς την κοινωνία, στέλνοντας μήνυμα προς «Αγανακτισμένους» ότι δεν υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα βίας. «Με ανησυχία βλέπουμε κάποια πολύ ανησυχητικά σημάδια εκτροπής σε βία, τα καταδικάζουμε με τον πιο άμεσο και αυστηρό τρόπο», είπε.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos