Καυστικός για τον Σαμαρά ο Γιώργος

28 Ιουλίου 2011 10:49

Η ΝΔ έχασε μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι έχει αλλάξει. Εμείς αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί

μιας Ελλάδας της δραχμής, εξαθλιωμένης και χρεοκοπημένης, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ 

Το "στίγμα" της πολιτικής απάντησης που επιλέγει για τις εφεξής δημόσιες "στιχομυθίες" του με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ηταν η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρωθυπουργό, μετά την πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών - το "πρώτο σημαντικό βήμα" για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας. Οι βουλευτές υποδέχτηκαν όρθιοι και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρωθυπουργό, ο οποίος τους ανταπέδωσε την κίνηση ευχαριστώντας τους με συγκεκριμένες αναφορές για τη στάση τους στους κρίσιμους σταθμούς. Αντιθέτως, επεφύλασσε σφοδρή επίθεση για την αντιπολίτευση και δη για τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά για την άρνησή του να συμβάλει στην επιτυχία των Βρυξελλών.

"Θα ήμουν ευτυχής αν πράγματι μοιραζόμασταν αυτή μας την επιτυχία", ξεκίνησε να λέει προχωρώντας με τις επόμενες φράσεις στη σφοδρή επίθεση. "Αν τους είχαμε ακούσει, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και τώρα δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Η ΝΔ έχασε μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι έχει αλλάξει. Εμείς αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί πάση θυσία, να γίνουν πρωθυπουργοί μιας Ελλάδας της δραχμής, εξαθλιωμένης και χρεοκοπημένης", τόνισε ο πρωθυπουργός, "υπενθυμίζοντας" την ανάγκη της συνεχούς, αδιάκοπης και σκληρής διαπραγμάτευσης. "Τίποτε δεν μας χαρίστηκε. Παλέψαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαμε ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, όπως κάποιοι ανεύθυνα πρότειναν", προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου... προτείνοντας: "Μακριά από ?σωτήρες? με ?μαγικές λύσεις?". Είναι γεγονός ότι "αφορμή" για τη σύγκληση της Κ.Ο. δεν ήταν μόνο και κυρίως η απόφαση για τη σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά.

Ο κ. Παπανδρέου ήθελε να απευθυνθεί στους βουλευτές του και να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια τα της συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης. Να επισημάνει τα δύσκολα που έρχονται, αλλά και να προσδιορίσει τις προτεραιότητες που πηγάζουν από τη συμφωνία. Το πρώτο και βασικό είναι κατά τον κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ και να λύσει κατ' αρχάς το πιο άμεσο πρόβλημα, της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Βιωσιμότητα του χρέους

Το δεύτερο αφορά την αντιμετώπιση του βρόχου του ελληνικού χρέους, που απειλούσε να πνίξει τη χώρα. "Βελτιώσαμε ουσιαστικά τη βιωσιμότητα της μακρόχρονης εξυπηρέτησης του χρέους μας. Αυτό το πετύχαμε με την επιμήκυνση των δανείων μέχρι και το 2030, με τη μείωση των επιτοκίων μέχρι και 3,5%, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους, καθώς μεταφέρεται ένα βάρος σ' αυτούς, και με την επαναγορά χρέους σε μειωμένες τιμές από τις αγορές", εξήγησε ο πρωθυπουργός και στα σημαντικά οφέλη συμπεριέλαβε επίσης τη διασφάλιση της σταθερότητας και της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων. Ειδική αναφορά έκανε, δε, στην εξασφάλιση έμπρακτης υποστήριξης της ΕΕ και των κρατών-μελών στην αναπτυξιακή προσπάθεια που επιταχύνει η κυβέρνηση -δηλαδή στην εξασφάλιση ενός νέου "Σχεδίου Μάρσαλ".

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Στα ύψη η κόντρα κυβέρνησης ΝΔ

Μόσιαλος: Υποβαθμίζει την πολιτική αντιπαράθεση η ΝΔ

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με προσωπικούς χαρακτηρισμούς απηύθυνε η Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Η. Μόσιαλου, ο οποίος έκανε λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός ακόμη και σε μια "Ελλάδα της Δραχμής", μίλησε για "παραληρήματα" του κ. Παπανδρέου. "Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και υβρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση" τόνισε ο κ. Μιχελάκης. Σημειώνεται ότι η ΝΔ, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των ταξί, επιτέθηκε χθες εκ νέου στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι "παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο" και τον κάλεσε "να εγκαταλείψει τον ρόλο του ξένου και ανεύθυνου παρατηρητή και να δρομολογήσει μια λύση". Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, καθώς με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι "το ύφος του πολιτικού λόγου της ΝΔ υποβαθμίζει την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης". Πρόσθεσε δε ότι "ένα κόμμα το οποίο με τη διακυβέρνησή του έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, θα έπρεπε τουλάχιστον να δείχνει υπεύθυνη στάση".

Στον ίδιο τόνο με την προηγούμενη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης επανήλθε μετά τον σχολιασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας ότι "εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια" σημειώνοντας ότι "κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ομολογούν δημόσια ότι κόμμα δημαγωγικό υπήρξε το ΠΑΣΟΚ". Ο κ. Μιχελάκης παρέθεσε παραδείγματα με τη στάση του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και κατέληξε ότι "ο Αντ. Σαμαράς και η ΝΔ επιδεικνύουν στάση ευθύνης".

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos