Βενιζέλος: «Να ανακτήσουμε τη δημοσιονομική κυριαρχία μας»

04 Οκτωβρίου 2011 15:36

«Να πείσουμε τις αγορές για βιώσιμη λύση», έθεσε ως προτεραιότητα της χώρας ο υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος, αναφερόμενος στην αναβολή της λήψης απόφασης από το χθεσινό Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η 6η δόση, αλλά να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε μια συνολικά βιώσιμη λύση».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «λογική» την απόκλιση του ελλείμματος, στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,6%, «δεδομένης της εκτιμώμενης ύφεσης -5,5% το 2011».

Σημαντική παραδοχή του κ Βενιζέλου αποτελεί η δήλωση ότι «στόχος είναι να ανακτήσουμε τη δημοσιονομική κυριαρχία μας» και ότι «είμαστε εξαρτημένοι από τη βοήθεια των εταίρων μας στην Ευρωζώνη».

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κρίθηκαν εντυπωσιακά, υπήρξε αποδοχή των μέτρων από όλους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ουδείς έθεσε θέμα νέων μέτρων. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν με συνέπεια», πρόσθεσε. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι εαν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα. Η απάντηση είναι όχι, δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, είπε ο κ. Βενιζέλος. Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν αυτά που ανακοινώθηκαν και αυτά πρέπει να εφαρμοστούν.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης αλλά και στους πολίτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων.

«Παροτρύνω κοινωνία και δημόσια διοίκηση» να κάνουν το καλύτερο δυνατό, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ζητούμενο δεν είναι η έκτη δόση αλλά η εφαρμογή πολύ σημαντικότερων αποφάσεων μέχρι το 2014, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου. «Να πειστούν οι αγορές ότι έχουμε μια βιώσιμη λύση είναι το ζήτημα» είπε.

Επίσης κατέστησε σαφές ότι τα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν έχουμε προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα.

Όπως επεσήμανε «το Eurogroup συζήτησε χθες για την Ελλάδα, αλλά με φιλικό τρόπο και όχι κατά της Ελλάδος.

«Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Όλοι σέβονται την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός».

«Οφείλουμε να θυσιάσουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο σε μια προσπάθεια να σωθεί ο τόπος... Πολλοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, όμως δημαγωγικά παίζουν με άλλες λύσεις», σημείωσε ο. Βενιζέλος αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.

«Χρειαζόμαστε μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης»

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας, βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Μέχρι όμως την εφαρμογή του νέου προγράμματος και την αλλαγή του επιπέδου ρευστότητας με την οποία μπορεί να τροφοδοτήσει η κυβέρνηση νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορεί να ανασχεθεί η ύφεση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Διασφαλισμένοι οι καταθέτες

Κανείς άλλος καταθέτης δεν είναι τόσο διασφαλισμένος, όσο ο Ευρωπαίος καταθέτης και ειδικά ο Έλληνας καταθέτης, είναι ένα από τα βασικά μηνύματα του χθεσινού Eurogroup, πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σχετικά με ενδεχόμενη χρεοκοπία. «Κανένα ενδεχόμενο default», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos