Επιστροφή στο Χίλτον με καυτή ατζέντα

25 Απριλίου 2017 14:01

Ξεκινά σήμερα ο τελικός «γύρος» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, με τις συζητήσεις να γίνονται επί συγκεκριμένων κειμένων. Οι δύο πλευρές καλούνται μέσα σε μία εβδομάδα να κλείσουν τις εκκρεμότητες για τη δεύτερη αξιολόγηση και το πακέτο μέτρων - αντιμέτρων που θα τεθούν σε ισχύ τη διετία 2019-2020.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα -που σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να έχει μια τελική σύσκεψη- προσέρχεται με πακέτο αντιπροτάσεων στα επίμαχα θέματα και με ποσοτικοποιημένες αναλύσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις (κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ). Βασικό «ατού» αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο είναι οκταπλάσιο του στόχου (και το οποίο χθες πιστοποιήθηκε από τη Eurostat). Πληροφορίες χθες ανέφεραν πως η συζήτηση θα γίνει πάνω σε τρία κείμενα, εκ των οποίων στο ένα το ΔΝΤ καταγράφει τις θέσεις του.

Σε εξέλιξη είναι και ένας «παράλληλος» διάλογος για το χρέος, όπου ΔΝΤ και Βερολίνο διαφωνούν για το τι θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πακέτο και δεν αποκλείεται το θέμα να κριθεί στην παράταση (δηλαδή λίγο μετά την 22α Μαΐου). Πάντως όλες οι πλευρές στοχεύουν σε λύση και το κλίμα αισιοδοξίας φαίνεται και στο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στο 6,5%. Οι συζητήσεις στον γνώριμο χώρο του Ηilton ξεκινούν αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Επίσης αναμένεται σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες των διαπραγματεύσεων να συμμετάσχουν δύο υπουργοί που έχουν ανοιχτά θέματα στη δεύτερη αξιολόγηση. Ο Γιώργος Σταθάκης για τα ενεργειακά και η Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos