Λύση στο Eurogroup η επιδίωξη της Αθήνας

10 Ιουνίου 2017 15:33

Με «προίκα» την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, έπειτα από την υπερψήφιση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή χθες, η κυβερνητική ηγεσία εισέρχεται σε έναν τελευταίο κύκλο διεργασιών σε όλα τα επίπεδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη. Η Αθήνα επέλεξε τις διαδικασίες-εξπρές για τα προαπαιτούμενα επιδιώκοντας να στερήσει από τους εταίρους τη δυνατότητα να μονοπωλήσει τη συζήτηση στο Eurogroup το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, και να γίνει συζήτηση για την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην πορεία προς το Eurogroup στην ενεργοποίηση «φίλιων δυνάμεων» και πρωτίστως της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν. Η αναμενόμενη τη Δευτέρα έλευση στην Αθήνα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είχε κύκλο επαφών με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ-Κάρλο Παντοάν, εντάσσεται στον κύκλο εντατικών διεργασιών προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για μια συμφωνία στο Eurogroup, που θα αποτρέψει παράταση της «ελληνικής εκκρεμότητας».

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρεται, επιπλέον, ότι και ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της κινητικότητας για το Eurogroup.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια πρόταση ανάλογη με αυτή που απέρριψε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, εφόσον αυτή συνοδεύεται από συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι η πρόταση της 22ας Μαΐου «εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Δηλαδή και επιμήκυνση των ωριμάνσεων και πάγωμα, σε περίοδο χάριτος, για τα επιτόκια, αλλά και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα». Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα απέρριψε την πρόταση διότι αυτή δεν κάλυπτε το ΔΝΤ ώστε να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος. Οσον αφορά τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς ενόψει του Eurogroup, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς σε μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και, κατά δεύτερον, στο αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα.

Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, όσο η εκκρεμότητα για την επίτευξη συμφωνίας παρατείνεται, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βαρύ, η πίεση προς τους βουλευτές είναι μεγάλη και οι προσδοκίες διαρκώς περιορίζονται. Είναι χαρακτηριστική χθεσινή αναφορά του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε (ρ/σ Real) ότι η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρόσθεσε: «Για να το πω αλλιώς, με έναν μεταφορικό τρόπο ο οποίος απεικονίζει την πραγματικότητα, μας έχουν βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Ράινερ Χόφμαν και τόνισε την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν τις εκλογικές επιδόσεις των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν στις βρετανικές εκλογές, κάνοντας αναφορά σε αποτέλεσμα που ενισχύει την αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos