Έως τις 15 Ιανουαρίου το ν/σ για τις επικουρικές

21 Δεκεμβρίου 2011 19:04

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι αν η μεταρρύθμιση των επικουρικών

δεν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα.

Ευρεία συμφωνία σημειώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την αναγκαία, αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του θέματος των επικουρικών συντάξεων, καθώς, όπως επισημάνθηκε, αυτό καθίσταται αναγκαίο τόσο για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι αν η μεταρρύθμιση αυτή δεν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση, ενώ εξίσου μεγάλη δυσκολία θα σημειωθεί και στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο βαθμός πίεσης της τρόικας συναρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνήθηκε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, να αποτελέσουν την βάση περαιτέρω διερεύνησής, καθώς και βάση κατάθεσης προτάσεων αλλά και διαβουλεύσεων -αν χρειαστεί- με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, επί του συγκεκριμένου θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη τις αναλογιστικές μελέτες και το σύνολο των προτάσεων προκειμένου να τις μελετήσουν οι επιτελείς της ΝΔ και να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις τις οποίες στη συνέχεια θα συζητήσουν με το υπουργείο Εργασίας.

Ο τελικός στόχος είναι να παρουσιαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως τις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται θέμα μη επίλυσης του ζητήματος των επικουρικών συντάξεων καθώς, όπως τόνισαν, η μεταρρύθμιση αυτή εμπεριέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης είχε διευκρινίσει τα εξής:

Πρώτον ότι ο ίδιος δεν επρόκειτο να εισηγηθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Δεύτερον ότι η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο προσδιορίζονται σαφή ποσά που πρέπει να μειωθούν κατ΄ έτος.

Τρίτον ότι έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα να καθυστερήσουν έναν ή δυο μήνες.

Τέταρτον ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις κι από άλλα κόμματα ώστε εντός του Ιανουαρίου να ψηφιστούν οι αλλαγές, ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις της ΝΔ για την αξιοπιστία των αναλογιστικών μελετών, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πιστοποιήσει πλήρως την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos