Οι κρίσιμες οικονομικές εκκρεμότητες στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου - Βενιζέλου

03 Ιανουαρίου 2012 19:03

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Εργασίας και μετά με τον υπουργό Οικονομικών, εν συνεχεία με τον υφ. Περιβάλλοντος και τέλος

με τον αναπληρωτή υπ. Παιδείας. Την Τετάρτη οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας.

Η προετοιμασία για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, η πορεία ανταλλαγής των ομολόγων, το λεγόμενο PSI, καθώς και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου, μεταξύ των οποίων και οι τελικές διευθετήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι η συνεχής επαφή με τον πρωθυπουργό χθες, σήμερα και τις επόμενες μέρες, αφορούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος για τα κλειστά επαγγέλματα, ανέφερε ότι «έχουν γίνει τα περισσότερα. Πάρα πολλά έχουν κλείσει μαζί με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος. Τώρα αν μείνουν ορισμένα, θα κλείσουν αργότερα».

«Πυρετώδες» το πρόγραμμα συναντήσεων του Λ. Παπαδήμου

Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς έχει σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και στις 2 μετά το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όλα τα ανοικτά ζητήματα -μισθολογικό ασφαλιστικό κ.α - θα τεθούν στις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση του με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα», ενώ για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συναντάξεις εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμιση τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό ως λύση του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι κλιμακωτό. Οσο για τις διαφωνίες της ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Σχετικά με την επικείμενη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Φαρμακοποιών (σήμερα στις 3 το μεσημέρι), εξέφρασε την απορία του για τους λόγους των κινητοποιήσεων τους όταν, όπως είπε, «γνωρίζουν εδώ και ένα μήνα ότι στις 5 Ιανουρίου θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΠΥ και στις 23 Ιανουαρίου από τον ΟΓΑ».

«Είναι απαράδεκτο να ζητούν από τους συνταξιούχους να πληρώνουν τα φάρμακα, όταν το ΙΚΑ για παράδειγμα δεν τους χρωστά ευρώ».

Τέλος, με αφορμή ερώτηση άν θεωρεί υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις τους είπε ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία, αλλά «φαίνεται να τους ενοχλεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η μείωση του ποσοστού κέρδους τους που είναι δίκαια».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη (16.00) και στη συνέχεια με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (17.00).

Αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο συζήτησης τις εργασιακές σχέσεις και τη μείωση του κόστους εργασίας που αποτελούν σταθερή επιδίωξη των δανειστών μας.

Οι συναντήσεις γίνονται μετά από πρόσκληση του κ. Παπαδήμου και στόχος είναι να αναζητηθούν κοινές θέσεις ενόψει της επίσκεψης της τρόικας.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συγκλίνουν όμως στο αίτημα για «πάγωμα» των αυξήσεων για τρία χρόνια και για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές.

«Η περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι καταστροφική και για δημοσιονομικούς λόγους αλλά παράλληλα θα μειώσει τα έσοδα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos