Οι νέοι κανονισμοί της Κομισιόν καθιερώνουν πανευρωπαϊκή εποπτεία και επιβάλλουν βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα

13 Ιανουαρίου 2012 18:10

Θα ξηλωθεί τελείως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

• «Τιμωρία μέσω των διαρθρωτικών ταμείων για όσους δεν τηρούν τους κανόνες».

Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τις δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τη διακυβέρνηση του ευρώ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, εκπροσωπώντας την ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«...Οι δύο αυτοί κανονισμοί έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο της οικονομικής διακυβέρνησης. Η ομάδα μου καταψήφισε το πακέτο αυτό, και εφόσον από την ανάγνωση προκύπτει ότι και οι κανονισμοί κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δεν συμφωνούμε μαζί τους. Είναι η λάθος απάντηση στην κρίση και αποτελούν νέους μοχλούς πίεσης για αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές. Θα ξηλωθεί τελείως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο...

Επί της ουσίας υιοθετώ τις αντιφάσεις και τα προβλήματα που ήδη διαπίστωσαν οι εισηγητές και οι άλλοι ομιλητές. Δηλαδή, πρώτον, ποια είναι η σχέση του πακέτου με τη νέα συμφωνία που επεξεργάζονται οι ηγέτες κι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μετά την απόφαση της 8ης-9ης Δεκεμβρίου; Μοιάζει ένας αγώνας δρόμου παροξυσμού θα έλεγα, το ποιος θα εφαρμόσει και θα καθιερώσει τα σκληρότερα μέτρα. Δεύτερη αντίφαση υπάρχει σχετικά με το ΔΝΤ. Από πότε αυτό έγινε θεσμός της ΕΕ και ισοτίμως μετέχει ή παραπέμπεται κάποιο ευρωπαϊκό κράτος προς τα εκεί; Και τρίτον, επειδή το ζούμε στην Ελλάδα, τι σημαίνει κάποιος που δεν τηρεί τους ελέγχους και την εποπτεία να του περιορίζεται η δυνατότητα να έχει ροές από τα διαρθρωτικά ταμεία; Είναι η τελική πια καταδίκη μιας χώρας σε μόνιμη ύφεση, λιτότητα και υπανάπτυξη...

Για μας στην Ελλάδα αυτά που καθιερώνουν οι κανονισμοί, αυτές τις ενισχυμένες εποπτείες τις ζούμε καθημερινά, με συνεχείς επισκέψεις της Τρόικα, εποπτείες, νέα σκληρά μέτρα. Οι κανονισμοί κάνουν πια αυτό το κλίμα συνεχούς εποπτείας, πανευρωπαϊκό, και από κει και πέρα, μπορεί σύμφωνα με το γράμμα του κανονισμού η Επιτροπή, κρίνοντας μια χώρα, να την έχει σε αιώνια εποπτεία, μιας και δεν θα μπορεί να ανακάμψει... Δεν συμφωνούμε προφανώς, κι έχει, ήδη, αποδειχθεί ότι μία τέτοια λύση δεν απαντάει ούτε στην υπάρχουσα κρίση, ούτε προληπτικά σε μία μελλοντική κρίση».

10/01/12 Το Γραφείο Τύπου


• Τί γίνεται με τα ραδιενεργά προϊόντα από την Ιαπωνία;

• Δεν υπάρχει ίχνος ραδιενέργειας ισχυρίζεται η Κομισιόν ενώ στη Ρωσία κατάσχονται ραδιενεργά ανταλλακτικά αυτοκινήτων

• Απάντηση του Επιτρόπου Ντάλι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας σε ιαπωνικά τρόφιμα μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, προσπαθεί να καθησυχάσει του Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή του ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον πληροφορήσει:

1.σε ποιά προϊόντα τροφίμων διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιπέδων ραδιενέργειας,

2.εάν διενεργούνται σε επίπεδο ΕΕ συστηματικοί έλεγχοι ώστε να επαληθεύονται τα στοιχεία που δίνουν οι Ιάπωνες, και

3.γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, διατήρησε τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Επίτροπος Ντάλι αναφέρει στην απάντησή του ότι:

1. "Από την αρχή του συμβάντος έως σήμερα οι αρχές της Ιαπωνίας έχουν ελέγξει περισσότερα από 67.000 δείγματα ζωοτροφών και τροφίμων που παρήχθησαν στην Ιαπωνία για την παρουσία ραδιενέργειας. Διαπιστώθηκε ότι 967 δείγματα περιέχουν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από τα ανώτατα όρια , κυρίως σε ζωοτροφές και τρόφιμα καταγωγής νομαρχίας Φουκουσίμα κοντά στο πηρυνικό εργοστάσιο. Διαπισώθηκε μόλυνση σε ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως π.χ. λαχανικά, φρούτα, τσάι, μανιτάρια, βοδινό, ρύζι, ελαιοκράμβη, κάστανα, ψάρια και άλλα".

2. "Περισσότεροι από 1.400 έλεγχοι έχουν ήδη διεξαχθεί σε ζωοτροφές και τρόφιμα από την Ιαπωνία από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στο σημείο εισαγωγής. Δεν διαπιστώθηκαν ανακρίβειες, γεγονός που καταδεικνύει την αποδοτικότητα της εφαρμογής των μέτρων από τις ιαπωνικές αρχές. Μόνο δύο δείγματα πράσινου τσαγιού από την Shizuoka βρέθηκε, από την αρμόδια αρχή της Γαλλίας, ότι δεν συμμορφώνονται". Το γεγονός αυτό επαληθεύει ότι είναι ανάγκη να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι από ευρωπαϊκής πλευράς, τονίζει ο Νίκος Χουντής.

3."Τα ανώτατα επίπεδα που προβλέπονται στον κανονισμό (Ευρατόμ) του Συμβουλίου αριθ. 3954/1987 παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και δεν χρειάζεται να αλλάξουν".

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, δήλωσε: "Χαρακτηριστικό της πολιτικής στον τομέα της υγείας που ακολουθεί ο κ. Ντάλι είναι ότι αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα και ενώ παραδέχεται ότι ανιχνεύτηκαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από τα ανώτατα όρια, προσπάθησε να αυξήσει αντί να μειώσει τα όρια ασφαλείας. Σκόνταψε όμως στην ομόφωνη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και μόνο το γεγονός ότι κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν δεκάδες ραδιενεργών ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Ιαπωνία καταδεικνύει ότι επιβάλλεται να γενικευτούν οι έλεγχοι για επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας και ότι θα πρέπει να καλύπτουν ευρύτατο φάσμα προϊόντων".

Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά εργοστάσια κατασκευής ιαπωνικών αυτοκινήτων στην ΕΕ και γίνονται μαζικές εισαγωγές ανταλλακτικών, ο Νίκος Χουντής απευθύνθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Εάν και πόσες διερευνητικές δειγματοληψίες έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ για την ανίχνευση ραδιενέργειας σε προϊόντα εκτός τροφίμων και ζωοτροφών;

2. Έχουν γίνει εισαγωγές ραδιενεργών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης εκτός τροφίμων και ζωοτροφών και, εάν ναι, σε ποιά κράτη μέλη και σε ποιές ποσότητες;

3. Ποιά μέτρα έχει λάβει ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εμπορικής απάτης με αναγραφή διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών;

12.01.2012 Το Γραφείο Τύπου

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos