Σοβαρή εμπλοκή με το PSI

15 Ιανουαρίου 2012 02:16

Τριβές για το επιτόκιο των ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα

Οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους διεκόπησαν αιφνιδιαστικά χθες. Σοβαρή εμπλοκή φαίνεται πως προέκυψε για το επιτόκιο των νέων ελληνικών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα. Οι πιστωτές φέρεται να ζήτησαν ένα επιτόκιο που ξεπερνάει το 5%, η δε ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε επιτόκιο κάτω του 4%.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία ζήτησε το επιτόκιο να είναι της τάξης του 2%, ενώ υπενθυμίζεται ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι για να είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, το επιτόκιο θα πρέπει να είναι μεταξύ 3% και 4%. Το IIF εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή τη διακοπή των συνομιλιών, χωρίς να αναφέρει πότε θα ξαναρχίσουν, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο προβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κρίσιμος μοχλός πίεσης παραμένει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της υποχρεωτικής ανταλλαγής ομολόγων για όλους τους ομολογιούχους (CAC's) που μπορεί να εμπλέξουν και τους τίτλους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ολα τα παραπάνω λάμβαναν χώρα υπό τη σκιά των πληροφοριών για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών χωρών της Ευρωζώνης από τη S&P.
www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos