Το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει τις ημερομηνίες

17 Ιανουαρίου 2012 14:16

Τη χαρτογράφηση των αμέσως επόμενων διαδικασιών στον ενδοκομματικό στίβο επιχειρούν

στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή στα στρατόπεδα των διεκδικητών κυριαρχούν μεικτά συναισθήματα για το αποτέλεσμα των αποφάσεων του διήμερου Εθνικού Συμβουλίου. Χθες το μεσημέρι οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου (Μιχ. Καρχιμάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Π. Μπεγλίτης, Γ. Ελενόπουλος) συναντήθηκαν στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και κατέληξαν στο ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει εις διπλούν (σήμερα και αύριο). Σήμερα, για τα ζητήματα απασχόλησης, υπό το φως των εξελίξεων που αφορούν την πιθανότητα νομοθετικής ρύθμισης για τα μισθολογικά στον ιδιωτικό τομέα και αύριο, για την εξειδίκευση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου (κυρίως τις ημερομηνίες για την εκλογή προέδρου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου).

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για το φλέγον ζήτημα των μισθών. Το ερώτημα που το Εθνικό Συμβούλιο άφησε αναπάντητο είναι το τι ακριβώς θα συμβεί αν προκύψει αιφνίδια κυβερνητική κρίση. Η πρόταση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου για εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού από την Κ.Ο. εφόσον προκληθεί τέτοια κρίση συνιστά μια επιλογή, η οποία πιθανώς ενεργοποιηθεί. Δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε αυτή την πρόταση, άρχισε να αποκτά σε κύκλους του κομματικού οργάνου δυναμική η άποψη πως ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως χρησιμοποιεί τη ρευστή τούτη κατάσταση για να παραμείνει πρόεδρος. Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, πάντως, τόνιζαν ακόμη και χθες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει τις αποφάσεις του. Και ανέφεραν ότι σε περίπτωση κρίσης, η οποία θα υπαγόρευε προκήρυξη εκλογών σε χρόνο νωρίτερα από τον Απρίλιο (τον οποίο έχει περιγράψει ως πιθανότερο μήνα διεξαγωγής τους ο κ. Ευ. Βενιζέλος), υπάρχει το Σύνταγμα και το καταστατικό, παραπέμποντας σε ανάδειξη του υποψηφίου πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ από την Κ.Ο. Και υπενθύμιζαν ως παράδειγμα τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 1996, κατά τη διαδοχή του Ανδ. Παπανδρέου από τον κ. Κ. Σημίτη.

«Παγωμένο» κλίμα

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πάντως, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κινήθηκαν σε μάλλον υποτονικό, αν όχι «παγωμένο» κλίμα. Σε αυτό συνέβαλαν δύο παράγοντες: κατ' αρχήν η στάση του κ. Ευ. Βενιζέλου να μην επιμείνει στην πρότασή του για ταχείες -εντός του Ιανουαρίου- διαδικασίες. Αυτό διεφάνη και στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών. Η στάση του αυτή επιβεβαιώθηκε και στη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, το μεσημέρι της Κυριακής σε δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί οριστικοποιήθηκε ότι το κομματικό όργανο θα καλούνταν (όπερ και εγένετο) να αποφασίσει υπέρ της εισήγησης για διαδικασίες τον Μάρτιο, από τη βάση. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε αργά το βράδυ της Κυριακής καταψήφισαν ελάχιστα στελέχη, μεταξύ των οποίων οι κ. Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης και Ιω. Βαρδακαστάνης.

Ενας ακόμη λόγος για την ατμόσφαιρα περισυλλογής στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν και τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Public Issue, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 14% του εκλογικού σώματος, κρατώντας βραχεία κεφαλή από τη ΔΗΜΑΡ (13,5%), το ΚΚΕ (12,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (12%). Η εικόνα εκλογικής κατάρρευσης συνιστούσε το βασικό αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ όσων βρέθηκαν στην Καισαριανή.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos