Αναμονή και ενστάσεις από Σαμαρά

28 Ιανουαρίου 2012 14:42

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναμένει πρόσκληση από τον Λ. Παπαδήμο και τα αποτελέσματα των συζητήσεων των

υπουργών με την τρόικα για να καταθέσει τις απόψεις του. Ενστάσεις διατύπωσε ήδη η ΝΔ για την κατάργηση των δώρων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Ο αντωνης Σαμαράς, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό σήμερα, θα περιμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Στάση αναμονής, εν όψει των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, τηρεί ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα συνεκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να μελετηθεί το υπόμνημα της τρόικας που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Σαμαράς αναμένει πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του και κυρίως περιμένει τα αποτελέσματα των συζητήσεων των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αφορούν ουσιαστικά δύο βασικά θέματα:

Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, καθώς η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η χώρα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Η θέση του κ. Σαμαρά θα παραμείνει στο ότι τις τελικές αποφάσεις πρέπει να τις λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Την αύξηση των αντικειμενικών άξιων, καθώς η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι θα υπάρξει «πάγωμα» όλων των συναλλαγών γύρω από τα ακίνητα και η οικοδομή θα βρεθεί σε ένα αδιανόητο τέλμα.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες απαιτήσεις της τρόικας, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» και εμφανίζουν ως παράδειγμα το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

Σε αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει υπαναχωρήσει και, από το καθαρό veto, ζητεί πλέον να μη γίνουν οριζόντιες περικοπές.

Για τις απολύσεις, δεν αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να προσπαθήσει να επαναφέρει το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, αλλά εάν οι δανειστές επιμείνουν στη θέση τους για κλείσιμο επιχειρήσεων του Δημοσίου και απολύσεις, τότε η αποδοχή από την πλευρά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντάζει μονόδρομος

Στις συσκέψεις που έγιναν χθες, ελέχθη ότι η ύστατη γραμμή άμυνας της χώρας είναι η αναζήτηση και παρουσίαση στην τρόικα ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να περιφρουρηθούν το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις.

Στήριξη

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κάνει και τις τελικές συζητήσεις με την τρόικα και γνωρίζει ότι «δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από όλους νέα υφεσιακα μέτρα». «Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την προσπάθεια για διαπραγμάτευση και είναι έτοιμη να καταθέσει προτάσεις», έλεγε αργότερα κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Ο κ. Σαμαράς, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό σήμερα, θα περιμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και στη συνέχεια είναι αποφασισμένος να κάνει δημόσια παρέμβαση προκειμένου να απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για τη λήψη μέτρων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos