Επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου στο Βερολίνο – Επαφές και συμμετοχή σε συνέδριο

28 Ιανουαρίου 2012 15:46

Στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την ελληνική κρίση, που διοργάνωσαν στις 23 και 24 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, το πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung

και το Frei Universitaet, συμμετείχε, ως ένας από τους εισηγητές, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων από τις αρχές Φεβρουαρίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ. Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον δεκάδες εκατοντάδες πολίτες, κάθε ηλικίας, από το Βερολίνο αλλά και άλλες περιοχές της Γερμανίας, συμμετείχαν ως εισηγητές οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, διπλωμάτες κα.

Στην εισήγησή του με θέμα: "Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal), διέξοδος στην Ελληνική κρίση- Από την οργή, σε μια συνειδητή πράσινη μεταρρύθμιση", ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι "η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω τόσο των σοβαρών διαθρωτικών προβλημάτων της χώρας, των χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των άστοχων κι αναποτελεσματικών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών όσο όμως και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ευρωζώνης και της απουσίας ευρωπαϊκής ηγεσίας που έγκαιρα, αποτελεσματικά και οραματικά θα ανέπτυσσε και θα εφάρμοζε μια ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη και τις χώρες του νότου. Οι πολιτικές συνταγές της τρόικα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές κι αντί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης την έχουν μετατρέψει σε βαθιά οικονομική και κοινωνική".

Επισημαίνοντας ότι "η διέξοδος από την κρίση απαιτεί μεταρρυθμίσεις ταυτοχρόνως σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο", ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη επίδειξης πραγματικά αλληλεγγύης προς την ελληνική και τις άλλες κοινωνίες που είναι αντιμέτωπες με την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για αναγκαίες αλλαγές και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παράλληλα με μια στοχευμένη και κοινωνικά ισορροπημένη προσπάθεια αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας μας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση (Τετάρτη 25/1) στο γερμανικό κοινοβούλιο με τους πράσινους βουλευτές, Viola von Cramon και Manuel Sarazzin, που συντονίζουν τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των πρασίνων για την ελληνο-γερμανική συνεργασία καθώς και συμβούλους τους. Συζητήθηκαν, η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Πρασίνων από τις δύο χώρες και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει εδώ και καιρό οι πράσινοι βουλευτές στο Γερμανικό κοινοβούλιο με στόχο την προώθηση της Ελληνο-Γερμανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ δήμων, μικρο-μεσαίων και συμμετοχικών επιχειρήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων από τις δυο χώρες, αλλά και στενότερης συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών φορέων, ιδιαίτερα σε θέματα πράσινης οικονομίας κι ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Σε συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με την ελληνική κοινότητα του Βερολίνου, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, συζητήθηκαν τα θέματα της κρίσης στην Ελλάδα καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης στους έλληνες που ζουν στο Βερολίνο. Οι Έλληνες στο Βερολίνο, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ανησυχούν πολύ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι απογοητευμένοι από τα κόμματα εξουσίας. Πολλοί είναι αυτοί, ιδιαίτερα νέοι, που αναζητούν εργασία και ένα καλύτερο μέλλον στο Βερολίνο και σε άλλες γερμανικές πόλεις. Συζητήθηκαν, επίσης, στη συνάντηση οι δυνατότητες αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν για επενδύσεις ελλήνων της διασποράς σε σχέδια μικρής κλίμακας σε οικολογικά προγράμματα, ιδιαίτερα στους τομείς της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μεταξύ των επιπτώσεων της κρίσης στη ζωή των ελληνικής καταγωγής οικογενειών που ζουν ήδη στο Βερολίνο είναι η δραματική μείωση – κατά 1/3 το 2011 - των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα σχολεία και το κλείσιμο πολλών σχολείων στα οποία φοιτούν ελληνικής καταγωγής μαθητές, καθώς και η μείωση του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, που απαιτεί αναβαθμισμένη παρουσία προσωπικού και διεύρυνση των δυνατοτήτων παρέμβασης τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, στήριξη των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών φορέων καθώς και ανάπτυξη δομών υποδοχής και υποστήριξης της αυξανόμενης μετανάστευσης νέων από την Ελλάδα στο Βερολίνο και σε άλλες γερμανικές πόλεις. Τώρα που έρχονται στην Γερμανία περισσότεροι έλληνες που δεν ξέρουν τη γλώσσα, απαιτούνται κατάλληλα σχολεία και δομές υποστήριξης που θα τους προετοιμάζουν για την ένταξή τους στην γερμανική κοινωνία. Ο Νίκος Χρυσόγελος υποσχέθηκε να θέσει τα θέματα αυτά που απασχολούν τους έλληνες του Βερολίνου ώστε να υπάρξουν λύσεις.

Οι ελληνικής καταγωγής πολίτες στη Γερμανία ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις εκλογές, έστω με επιστολική ψήφο, όπως έχουν την δυνατότητα πολίτες άλλων χωρών που ζουν στην Ελλάδα αλλά μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιούνται στις χώρες καταγωγής τους.

Στις συναντήσεις με τους Γερμανούς πράσινους βουλευτές καθώς και με την αντιπροσωπεία της ελληνικής κοινότητας συμμετείχαν Έλληνες πράσινοι που διαμένουν στο Βερολίνο, όπως ο Δημήτρης Γουμάγιας, πρώην δημοτικός σύμβουλος των Πρασίνων στο Friedrichshain-Kreuzberg και ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλος των Οικολόγων Πρασίνων και στις δύο χώρες, που ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των πρασίνων των δυο χωρών όσο και για την μεγαλύτερη συμμετοχή των ελλήνων της διασποράς στην ανάπτυξη των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ». Στη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Χρυσόγελου στο Βερολίνο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των ελληνικής καταγωγής πολιτών που ζουν στην Γερμανία για ενεργότερη συμμετοχή στους Οικολόγους Πράσινους, μεταφέροντας μεταξύ άλλων και την σημαντική εμπειρία που υπάρχει σε χώρες όπου τα πράσινα κόμματα έχουν βαθύτερες ρίζες στην κοινωνία και είναι καλύτερα οργανωμένα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν συναντήσεις με στελέχη του Πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell Stiftung αλλά και με σημαντικά στελέχη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Γερμανίας,. Επίσης, έγινε συνάντηση με ελληνικής καταγωγής στελέχη των Πρασίνων, όπως ο Ιορδάνης Daniel Μουρατίδης, που υπήρξε επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων στη Βάδη - Βυρτεμβέργη την περίοδο 2006-2009, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της γενέτειράς του, πόλης Μπάζτκναγκ, του ίδιου ομοσπονδιακού κρατιδίου, επικεφαλής της εκστρατείας των Πρασίνων στο κρατίδιο Σαξονία Άνχαλντ, ενώ συμμετείχε και στον προεκλογικό αγώνα στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, και ο Κώστας Κοτζίνος, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Ulm. Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα πράσινης πολιτικής, ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα αποτελεσματικής οργάνωσης πολιτικών και εκλογικών εκστρατειών, συνεργασίας μεταξύ πρασίνων αυτοδιοικητικών από τις δύο χώρες.

--

Νικος Χρυσόγελος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos