IIF: «Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία για το PSI»

29 Ιανουαρίου 2012 15:26

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται «κοντά» στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «επιτεύχθηκε νέα πρόοδος» στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του IIF με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία για το PSI

«Πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία» για το PSI βρίσκεται η Ελλάδα και την επόμενη εβδομάδα οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, προσθέτοντας, πάντως, ότι η διαδικασία για το PSI συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, που με την τρόικα έκανε επισκόπηση όλων των ανοικτών θεμάτων (δημοσιονομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ζητήματα που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την επανακεφαλαιοποίησή του, διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα), υπάρχουν στη διαπραγμάτευση δύο απαράβατες αρχές:

- «Η αταλάντευτη υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος όταν αυτό συγκρούεται ή αντισταθμίζεται με ιδιωτικά συμφέροντα, όπως είναι για παράδειγμα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών και

- η προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, οι οποίες τελικά στρέφονται εναντίον της νέας γενιάς».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στις απαιτήσεις της τρόικας για τον κατώτατο και τον 13ο και 14ο μισθό, επισήμανε ότι «όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους. Επίσης, να καταλάβουμε πως η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους -και μάλιστα τους προστατευμένους εργαζόμενους όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία».

Παράλληλα, είπε, με τα μέτρα που θα ληφθούν δεν πρέπει να βαθαίνει η ύφεση, αλλά, αντίθετα, πρέπει η ύφεση να περιοριστεί και η οικονομία να βρεθεί πιο κοντά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες μέρες καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία, ζήτησε «την πραγματική συστράτευση των κομμάτων (που στηρίζουν την κυβέρνηση), των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης». Διότι, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άλλον. Κανένα κόμμα πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο», ενώ επανέλαβε την εκπεφρασμένη άποψή του, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. «Όποιος μπορεί να «τραγουδήσει» υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos