Το πλάνο υλοποίηση του νέου Μνημονίου στο υπουργικό

14 Φεβρουαρίου 2012 21:20

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος

απασχόλησε το υπουργικό Συμβούλιο. Παραμένει στην κυβέρνηση ο Μ. Βορίδης. Σύσταση δυο επιτροπών για τα γεγονότα της Κυριακής αποφάσισε το υπουργικό.

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή των συμφωνιών που σχετίζονται με το νέο οικονομικό πρόγραμμα ήταν το ένα από τα δύο μείζονα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή θα σχηματισθεί κατάλογος δράσεων ανά υπουργείο ώστε το πρώτο «πακέτο» των προαπαιτούμενων να έχει υλοποιηθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει η γερμανική Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση.

Απώτατη καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων δράσεων είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και λήγει η έγκριση της δανειακής σύμβασης από διάφορα κοινοβούλια της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, στο υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε το θέμα της εξειδίκευσης των τρόπων άντλησης των 300 εκ. ευρώ από τις συντάξεις, με το υπουργικό Συμβούλιο να καταλήγει ότι τα 100 εκ. θα αντληθούν από τις κύριες συντάξεις και τα 200 εκ. από τις επικουρικές.

Επίσης στο υπουργικό Συμβούλιο υπήρξαν σκέψεις το ειδικό μισθολόγιο να έρθει δύο μήνες νωρίτερα.

Το δεύτερο μείζον θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ήταν εκείνο των επεισοδίων της Κυριακής στο Κέντρο της Αθήνας, όπου αποφασίστηκε να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν αμεσότερα όσοι υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποφασίστηκε το κτήριο που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αττικόν» να αποκατασταθεί με πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα και ιδεολογικής αντιμετώπισης της βίας και άρθρωσης πολιτικού λόγου που θα δημιουργήσει μέτωπο εναντίον της.

Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει αύριο το πρωί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο προπαρασκευαστική επιτροπή για να διαμορφώσει πακέτο προτάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στο κέντρο της Αθήνας και τρόπους αποτροπής τυχόν παρόμοιων φαινομένων Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά άφησε αιχμές για τους χειρισμούς και τον τρόπο αντίδρασης της ΕΛΑΣ στην αποτροπή των προχτεσινών επεισοδίων.

Στην παρέμβασή της, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και αρκετά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη, καθώς υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δεσμεύσεων που πρέπει να γίνουν έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν έως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ούτως ή άλλως το υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τη θητεία της κυβέρνησης και πως αυτό είναι θέμα των πολιτικών αρχηγών.

Τέλος το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις φρουρές στα πλοία που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές και του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων για τη φαρμακευτική δαπάνη και τη λειτουργία των φαρμακείων.

Παπαδήμος: «Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα» για το Eurogroup

Ιστορικής σημασίας για τη χώρα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ψήφιση από τη Βουλή του οικονομικού προγράμματος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψήφιση του οικονομικού προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκριση του προγράμματος από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την πολιτική έγκριση της διαδικασίας του PSI και επίσης για την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης».

Τόνισε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να γίνουν πολλά και κρίσιμα βήματα «έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση».

Γι' αυτόν το λόγο, όπως είπε, οι κύριοι Βενιζέλος και Κουτρουμάνης ξεκίνησαν ήδη από χθες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, που πρέπει να υλοποιηθούν. Χωρίς αυτές τις ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος, δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και για την έγκριση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου διεξαγόταν, παράλληλα και η συνεδρίαση του Eurogroup-Working Group, το οποίο προετοιμάζει το έργο για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Γι αυτό, όπως τόνισε «πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα».

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ότι έκανε αποδεκτές τις πέντε από τις έξι παραιτήσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών και ότι ζήτησε από τον κ. Βορίδη να παραμείνει στη θέση του.

Ειδικότερα, εκτός κυβέρνησης είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γ. Γεωργίου, και τρεις υφυπουργοί, ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτσούκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αστ. Ροντούλης.

Σύσταση δυο επιτροπών για τα γεγονότα της Κυριακής

Την σύσταση δύο επιτροπών για τα γεγονότα που έγιναν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε, το υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πρώτη επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, και το πόρισμά της θα συζητηθεί, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην συνεδρίαση της δεύτερης επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αύριο το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θλιβερά και απαράδεκτα τα γεγονότα της Κυριακής, για τα οποία είχε συνεργασία με τον κ. Παπουτσή. Μάλιστα, ανέφερε: «Αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες και γενικότερα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos