Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και στις επιχειρήσεις

14 Μαρτίου 2012 16:32

Μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ισότητας των δύο φύλων

Νομοθεσία για τη μείωση του χάσματος αμοιβών ανδρών και γυναικών και ποσοστώσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ισότητας των δύο φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

Ποσόστωση εταιρικών διοικητικών συμβουλίων: Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμήσει τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αύξηση του αριθμού γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε εταιρίες της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή, η Επιτροπή θα εισηγείται νομοθετικών προτάσεων για την εισαγωγή ποσοστώσεων σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στα εταιρικά συμβούλια να αυξηθεί από 30% που αναμένεται το 2015 στο 40% μέχρι το 2020.

Εκλογικές Ποσοστώσεις: Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβενία, Πορτογαλία και Πολωνία και δεν πρέπει να θεωρούνται προαιρετικές. Για να διασφαλιστεί η ισότητα των δύο φύλων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και ειδικά όσον αφορά κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις εκλογικές λίστες, δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις είναι απαραίτητα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης των δύο φύλων στα Ευρωπαϊκά ιδρύματα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτρέπουν τις κυβερνήσεις κρατών-μελών να προτείνουν μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 έναν άντρα και μια γυναίκα ως υποψηφίους για την θέση των Ευρωπαίων Επιτρόπων. Παρά το γεγονός ότι 24% των μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι γυναίκες, η αντιπροσώπευση γυναικών κατά μέσο όρο στα εθνικά κοινοβούλια παραμένει αμετάβλητη στο 24%. Μόνο το 23% των Υπουργών είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών στο Κοινοβούλιο είναι 18,7%, δηλαδή 56 επί των 300 βουλευτών .

Στόχος ίσων αμοιβών: Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει κλείσει ελάχιστα τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά 17.5% λιγότερο από τους άντρες, μόνο το 12% των διοικητικών υψηλού βαθμού είναι γυναίκες και μόνο 3% προεδρεύουν διοικητικών συμβουλίων. Το Κοινοβούλιο θέτει στόχο ίσων αμοιβών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα κατά 10% σε όλες τα κράτη-μέλη και καλεί για συχνή παρακολούθηση των μέτρων και δεσμευτική διορθωτική δράση όταν οι στόχοι δεν ικανοποιούνται.

Άδεια μητρότητας: Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν το Συμβούλιο να προχωρήσει σε πρόταση Οδηγίας για την Άδεια Μητρότητας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η άδεια επί πληρωμή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Tα δύο αυτά ψηφίσματα αποτελούν ιστορική νίκη για τους πολυετείς και δυναμικούς αγώνες των γυναικών για ισότητα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα, οι Ελληνίδες σήμερα βιώνουν ένα εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αποτελούν πλέον τον κανόνα. Σε αυτό το πλαίσιο κατάλυσης εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να καλύψει το κενό εργασιακής αβεβαιότητας και ανασφάλειας που άφησε πίσω της η Τρόικα και η ανταλλαγή ομολόγων και να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές υπενθυμίζοντας μας τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων αυτών».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos