Πολιτικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Τσίπρας για το Ελληνικό

28 Σεπτεμβρίου 2017 13:48

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο συγκάλεσε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναβολή για την επόμενη εβδομάδα της απόφασης του ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα με την επένδυση στο Ελληνικό απασχολεί πολλαπλά κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει βρει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, πλην όμως θέληση της κυβέρνησης είναι πλέον να προχωρήσει. Διαφορετικά, θα υπάρχει θέμα και με τους θεσμούς και φυσικά θα ακυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα.

Ο ίδιος o πρωθυπουργός θα κληθεί -όπως όλα δείχνουν- να λύσει τον γόρδιο δεσμό της επένδυσης στο Ελληνικό, που κατάντησε «γεφύρι της Άρτας», εκθέτοντας όλο και περισσότερο κάθε φορά την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αλλά και τη βούλησή της να προχωρήσει τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Τι κι αν για την πρόοδο της επένδυσης στο Ελληνικό έχει κάνει αναφορές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου... Τι κι αν ο ίδιος επίσης έχει τεθεί επικεφαλής της task force που θα επιχειρήσει να δρομολογήσει ταχύτατα τις μεγαλύτερες επενδύσεις που είναι σε ώριμη φάση... Εδώ και μήνες γίνεται... «του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς με έναν μαγικό τρόπο αποφάσεις δεν λαμβάνονται και συνεδριάσεις αναβάλλονται, όπως η χθεσινή του ΚΑΣ.

Οι πληροφορίες λένε ότι, αν και ασκήθηκαν πιέσεις από το Μαξίμου, το μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Ενδεικτική αυτού ήταν η βραδινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ναι μεν η κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο σε θεσμούς και δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν σύμφωνα με τον νόμο, ωστόσο το μήνυμα ήταν σαφές: «Σκόπιμες κωλυσιεργίες δεν είναι αποδεκτές».

Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι η ευρεία σύσκεψη που γίνεται υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει στόχο να απεμπλακεί η ολοκλήρωση της επένδυσης. Όσο για τη βαθμολόγηση των υπουργών, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι θα είναι από τα πρώτα στα οποία θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης...

Υπέρ των αρχαιολόγων οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης

«Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στο θέμα που έχει ανακύψει με το ΚΑΣ και το Ελληνικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ του μπλοκαρίσματος της επένδυσης στο Ελληνικό. Υπογράμμισε ότι σήμερα οι αρχαιολόγοι «δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας» και επέκρινε τη ΝΔ για υποκριτική στάση και πολιτική σκοπιμότητα προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν στη δημοσιότητα παλαιότερες τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τις οποίες δήλωνε ότι θα εμποδίσει την «καταστροφική επένδυση στις Σκουριές».

Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης έχει τοποθετηθεί δημόσια κρούοντας καμπανάκι για νομικά ζήτημα και την τήρηση των κανόνων.

Δημήτρης Καμμένος: Εσκεμμένη κωλυσιεργία από τους αρχαιολόγους

«Θέμα αξιοπιστίας» και «εσκεμμένης κωλυσιεργίας» για τα μέλη του ΚΑΣ θέτει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καμμένος, έπειατα από την νέα αναβολή στην απόφαση για το Ελληνικό.

«Τρίτη αναβολή της απόφασης για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε μια περίοδο που οι επενδύσεις μοιάζουν με σταγόνα σε μια έρημο για την ελληνική οικονομία. Έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο αλλά και χώρο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πράξει σύμφωνα με το νόμο αλλά αρνείται πεισματικά να το κάνει. Οι λόγοι έχουν μικρή σημασία μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν 8 δις ευρώ κεφάλαια που θα στηρίξουν την οικονομία και την απασχόληση δημιουργώντας 70.000 νέες θέσεις άμεσης εργασίας και δεκάδες χιλιάδες έμμεσης εργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καμμένος και συνεχίζει: «Η τρίτη αυτή αναβολή θέτει πια ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας του συμβουλίου αλλά και εσκεμμένης κωλυσιεργίας που εκθέτει την Κυβέρνηση και τη χώρα και απειλεί να εκτροχιάσει το συνολικό σχεδιασμό της επένδυσης που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 21/09/2016 με ευρεία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων. Θυμίζω μάλιστα σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι η κύρωση της σύμβασης ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος αναρωτιέται αν «θα ακυρώσει το ΚΑΣ τη Βουλή των Ελλήνων» και συμπληρώνει: «Κύριες και Κύριοι του ΚΑΣ. Δίνουμε λάθος εικόνα σε λάθος στιγμή. Σας ενδιαφέρει τελικά ή όχι η εικόνα μιας σοβαρής χώρας που μπορεί να φιλοξενήσει επενδύσεις τέτοιου μεγέθους; Ποιος θα αναλάβει τελικώς να εξυπηρετήσει τις ρήτρες που προβλέπονται στη Σύμβαση που ως Βουλή επικυρώσαμε; Η επένδυση αυτή είμαι βέβαιος οτι όχι μόνο θα προχωρήσει αλλά θα αποτελέσει και πρότυπο επένδυσης για την Ελλάδα βγάζοντας την από το τέλμα που δίνει την εικόνα μιας χώρας κλινικά νεκρής που δεν μπορεί να αναλάβει και να προχωρήσει μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις».

Δημήτρης Πιτσιόρλας: Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ελληνικό

«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, χθες η αναβολή δόθηκε για λόγους διαδικαστικούς για να προστεθεί ένα θέμα ακόμα στην ημερήσια διάταξη και να πάμε παράλληλα» προέβλεψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στον Realfm.

«Θεωρώ ότι ο θόρυβος όλος είναι υπερβολικός. Είναι υπερβολικός και τραβιέται από τα μαλλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι «όλοι ξέρουμε ότι όλο αυτό το θέμα με την επένδυση στο Ελληνικό κουβαλάει μία ιστορία πίσω της. Και εντάσεις και ενστάσεις και προβλήματα. Είναι, λοιπόν, λογικό να χρειάζεται χρόνος ούτως ώστε να καταλήξουμε μέσα από ομαλές διαδικασίες σε μία απόφαση με ευρύτατες συναινέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τα πράγματα με εντολές και χωρίς να τηρούμε όλες τις διαδικασίες και χωρίς να εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου. Δεν χάθηκε ο κόσμος για μία εβδομάδα» και προσέθεσε:

«Θεωρώ ότι είναι υπερβολικά όσα ακούγονται για ένα θέμα δύσκολο και είναι ένα κακό δείγμα και από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα του Τύπου. Αν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται θεσμοί όπως το ΚΑΣ ή αν είναι δυνατόν αυτοί οι θεσμοί να λειτουργούν μέσα σε αυτό το κλίμα και να ζητείται από την κυβέρνηση να δίνει εντολές τι πρέπει να κάνει το ΚΑΣ. Αν είναι δυνατόν!».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos