Όπισθεν κάνει η κυβέρνηση στην υπόθεση της αλλαγής φύλου από τα 15

09 Οκτωβρίου 2017 11:56

Μετά τις αντιδράσεις, δεν αποκλείονται διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης - Προσανατολίζονται να καταψηφίσουν Γεννιά από ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένος, Κατσίκης και Κόκκαλης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Περίτεχνους πολιτικούς ελιγμούς αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου για να περιορίσει την «φθορά» που έχει προκαλέσει η διάταξη για την αλλαγή φύλου σε 15χρονους και να μετριάσει την αντίδραση της Εκκλησίας χωρίς παράλληλα να θεωρηθεί από τον κομματικό πυρήνα, ως νέα «άτακτη οπισθοχώρηση».

Το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισάγεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, έχει ήδη έχει συγκεντρώσει τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, την οργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας, την αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ) και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και αρκετών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πλέον ο κ. Σταύρος Κοντονής υπολογίζει μόνο στην στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Επίσης, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η γενική γραμματέας Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη χαρακτήριζε τον περασμένο Μάιο ενδεχόμενη προσθήκη ανηλίκων στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου ως «τουφεκιά στον αέρα» που απειλεί τις ζωές των παιδιών. Παράλληλα, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στις 4/10/2017 επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στην διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση.

Υπό αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από συστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να περιορίσει την εστία κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι πηγές του κυβερνητικού κόμματος εξέφραζαν την δυσφορία τους για τον κ. Κοντονή εξηγώντας ότι μεσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση, πρώτα με την τροπολογία που αφορά και την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και τώρα με τους χειρισμούς του στο σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, μεταξύ των σεναρίων για τις διορθώσεις στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το «ήπιο» που προβλέπει ενίσχυση των προϋποθέσεων για την διαδικασία διόρθωσης φύλου 15χρονων παιδιών. Ωστόσο, δεν φαίνεται ικανό για να κάμψει τις διαφωνίες που εκφράζονται από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας. Το «συμβιβαστικό» που προβλέπει «σπάσιμο» του επίμαχου άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά με «απομόνωση» της διάταξης που αφορά τους δεκαπεντάχρονους ώστε ενδεχόμενη καταψήφιση να μην συμπαρασύρει και την ρύθμιση «φυλομετάβασης» για ενήλικους (σ.σ. η αλλαγή φύλου ενήλικων, 17χρονων και 15χρονων είναι σε κοινό άρθρο). Τέλος, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για πλήρη απόσυρση των ανήλικων από το νομοσχέδιο με την υπόσχεση επαναφοράς τους σε νομοσχέδιο που ήδη έχει προαναγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά το λεγόμενο «τρίτο φύλο».

Να σημειωθεί ότι από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά της ρύθμισης για τους 15χρονους προσανατολίζονται να ψηφίσουν οι: Γεωργία Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ). Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4-5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να εκφράσουν την διαφωνία τους δια της απουσίας.

Σχέδιο καταμέτρησης ανταρτών

Πάντως, σήμερα το πρωί η γραμματεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει άτυπη συνάντηση προκειμένου οι βουλευτές που διατηρούν επιφυλάξεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις να θέσουν τις ενστάσεις τους στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ομως, η συγκεκριμένη ενέργεια αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα καθώς αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί “αντάρτες” και να ασκηθούν οι σχετικές πιέσεις για να ευθυγραμμιστούν με την “κομματική γραμμή”. Επισημαίνουν δε πως οι ενημερωτικές συναντήσεις θα μπορούσαν να γίνουν κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου απο την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όχι στο παρά πέντε της ψήφισής.

Με δική της πρόταση η ΝΔ

Την ίδια ώρα πληροφορίες από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση με σειρά αλλαγών που θα ζητήσει να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροπολογία της ΝΔ θα περιλαμβάνει δικαίωμα διόρθωσης φύλου μία φορά (σ.σ. και όχι δύο όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο νόμου), μετά από ιατρική παρακολούθηση – γνωμάτευση και μόνο για άτομα άνω των 18 ετών. Επίσης, θα ορίζει ρητά πως απαγορεύεται ο γάμος ομόφυλων βιολογικά ζευγαριών καθώς και η τεκνοθεσία.

www.protohtema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos