Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από την εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς

07 Νοεμβρίου 2017 13:38

Ξινός τού βγήκε, τελικά, ο... υγιεινός περίπατος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.

Και αυτό διότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να μετατρέψει ένα θεωρητικά ανώδυνο Eurogroup σε θρίλερ πρώτου μεγέθους, καθώς ξαφνικά ξαναμπήκαν στο κάδρο οι ελληνικές τράπεζες!

Πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που έγιναν στην Αθήνα για το θέμα των πλειστηριασμών, δεν κρύβουν την έκπληξη τους για την τροπή που έχει πάρει το θέμα, αναφέροντας στο iefimerida ότι οι υπουργοί στις επαφές που είχαν με τους Θεσμούς, διαβεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει.

Πέρα από τις καθυστερήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που είχαν προκαλέσει σχετική δυσφορία στους Ευρωπαίους και ειδικά στους τεχνοκράτες της ΕΚΤ, τα βίαια πολλές φορές επεισόδια σε βάρος συμβολαιογράφων, προκειμένου να ματαιωθούν πλειστηριασμοί ακόμα και βάρος μεγαλοοφειλετών- όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν κάθε εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι- δημιούργησαν εκνευρισμό στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ. Εξ ου και η μάλλον αιφνίδια παρέμβαση του ίδιου του Μ. Ντράγκι στο Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα υπουργό ενώπιον των έκπληκτων ομολόγων του, να πράξει το αυτονόητο. Να εφαρμόσει τους νόμους.

Ο Ε. Τσακαλώτος ανέλαβε δέσμευση να τακτοποιήσει το θέμα, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν ο υπουργός Οικονομικών είχε υπόψιν του ότι την ώρα που το Eurogroup μας κουνούσε το δάκτυλο για τους πλειστηριασμούς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλούσε ή μάλλον εγκαλούσε τους συμβολαιογράφους για την απόφαση τους- μένει να εξειδικευθεί σήμερα από το Διοικητικό τους Συμβούλιο- να απέχουν από τους πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχονται.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πιει όλο το πικρό ποτήρι των διατάξεων που ψήφισε για τη διενέργεια πλειστηριασμών σε κατοικίες και άλλα ακίνητα, θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα πριν ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που τρεκλίζει υπό το βάρος περίπου 105 δισ ευρώ προβληματικών δανείων. Στην πραγματικότητα, η ανακίνηση του θέματος και οι όποιοι προβληματισμοί για το κατά πόσο μπορούν ή δεν μπορούν οι τράπεζες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της ΕΚΤ και του SSM για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, λειτουργούν ως βούτυρο στο ψωμί του ΔΝΤ.

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις- εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που ήδη έχουν κινητοποιήσει τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών; Κατ’ αρχάς ότι είναι αισιόδοξες όλες οι παραδοχές για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν άμεσα το οξύ πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες του Ταμείου θεωρούν ότι νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα- εξωδικαστικός, πλαίσιο πώλησης προβληματικών δανείων, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών που “τρέχουν” αναδιαρθρώσεις δανείων- είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να περιορίσουν δραστικά τον όγκο των δανείων που έχουν συσσωρευθεί τα χρόνια της κρίσης και απειλούν όχι μόνο τον τραπεζικό τομέα αλλά συνολικά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα στοιχεία του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που επικαλείται το ΔΝΤ, προβλέπεται μια πολύ μικρή μείωση του αριθμού των “κόκκινων” δανείων ως το τέλος του 2018 και συγκεκριμένα από το 49% στο 42%, διατηρώντας την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Ευρωζώνης. Αυτό που πολλαπλασιάζει, δε, τους προβληματισμούς του ΔΝΤ, είναι το ιστορικό προηγούμενο 26 χωρών, που βρέθηκαν σε κρίση μετά από το 1960 και χρειάστηκαν κατά μέσο όρο μια ολόκληρη 7ετία για να περιορίσουν τον όγκο των “κόκκινων” δανείων τους και μάλιστα από πολύ χαμηλότερο ύψος.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos