Τσίπρας: Στη Σύνοδο χάθηκε η ευκαιρία της διαπραγμάτευσης

11 Ιουλίου 2012 16:45

«Εμείς τη μάχη, θα τη δίναμε στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου η κυβέρνηση ήταν απούσα. Το Eurogroup θα ήταν λεπτομέρεια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

μιλώντας στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και αρνούμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τις συντεχνίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, χάθηκε η ευκαιρία για τη χώρα μας να κερδίσει κάτι από την διαπραγμάτευση που έστησε ένας τραπεζίτης Ιταλός Πρωθυπουργός και ένας δεξιός Ισπανός Πρωθυπουργός. «Όταν βάζει η Ιταλία και η Ισπανία βέτο είναι αδιανόητο η Ελλάδα που γονατίζει 2,5 χρόνια τώρα να μην πει μία λέξη» είπε.

Ερωτηθείς τι θα έκανε ο ίδιος στη Σύνοδο, αν εισέπραττε ένα όχι από τους Ευρωπαίους απάντησε ότι θα έκανε αυτό ό,τι και ο Ιταλός Πρωθυπουργός: «Γνώριζε από την προηγούμενη ότι η Μέρκελ είχε δεσμευθεί να γυρίσει πίσω με το σύμφωνο ανάπτυξης, αν δεν το έκανε θα ήταν μεγάλη ήττα που θα έθετε σε αμφισβήτηση την ίδια την καγκελαρία της. Και στο Σύμφωνο Ανάπτυξης, που φυσικά θα κέρδιζε η Ιταλία, είπε όχι».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τις ελληνικές κυβερνήσεις για «υστέρηση πατριωτικής ευθύνης». «Οι εδώ κυβερνήσεις, παραδόθηκαν, δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ σημείωσε προσθέτοντας ότι «σήμερα έχουμε έναν νέο υπουργό Οικονομικών, που πηγαίνει στο Eurogroup και λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο Σόιμπλε»

«Τους λέει, δεν ζητάμε τίποτα».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «γονατίζει και το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρώπη είναι 'ό,τι προαιρείστε'»

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπεράσπιση των συντεχνιών, όπως του προσάπτεται.

Υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είναι μια δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας στην οποία στηρίχτηκε η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σήμερα το γεγονός ότι τα τελευταία χωριά έχουν ρεύμα οφείλεται στην ύπαρξη της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θεωρεί ότι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας μπορούν να αποτελέσουν τον βραχίονα αναπτυξης.

Αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ, είπε ότι είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός «και οποιος τον πάρει θα χει τόσα κέρδη που μεσα σε λίγα χρόνια θα ξεπληρώσει το τίμημα που θα έχει καταβάλει».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις απεργίες στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι «η συνδικαλιστική τακτική, για κάθε συνδικάτο αφορά τους ίδιους τους συνδικαλιστές».

«Άλλες φορές συμφωνώ άλλες διαφωνώ συμπλήρωσε καθιστώντας σαφές ότι διαφωνεί απόλυτα με μία σειρά από προνόμοια στον συνδικαλιστικό χώρο τα οποία δημιούργησαν την πλήρη αποξένωση από τον μέσο εργαζόμενο».

«Το μοντέλο που ασπάζεται η κυβέρνηση Σαμαρά είναι να μην υπάρχει συνδικαλισμός» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας προκλητικό να ταυτίζει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός την Αριστερά με τα συνδικάτα και με ένα πελατειακό κράτος που εκείνοι έφτιαξαν.

Μήνυμα προς τους αρχηγούς: «Τα ψέματα τελείωσαν»

Χθες, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση στο Περιστέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά αλλά και στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς εμμέσως πλην σαφώς τούς αποκάλεσε «ψεύτες».

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση λέγοντας πως «τα ψέματα τελείωσαν», ενώ επισήμανε ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά ανάρτησε τη μικρή αγγελία "πωλείται η Ελλάς"».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου είπε πως «ξεμπρόστιασε όχι μόνο τον κ. Σαμαρά αλλά και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που κρύβονται πίσω από τον πρωθυπουργό» και αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών είπε πως «όποιος τον πίστεψε, την πάτησε».

Σημειώνεται ότι χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την κατάργηση της μετενέργειας, αλλά και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Η προαναγγελθείσα πρόταση νόμου συνοδεύτηκε με την επισήμανση ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

«Καλούμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι αυτή την πρόταση νόμου που αποκαθιστά βασικά και στοιχειώδη μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, αποδεικνύοντας στον ελληνικό λαό αν σέβονται ή όχι τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους και κυρίως οι τρεις κυβερνητικοί συνέταιροι την προγραμματική συμφωνία τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πρόταση νόμου που υπογράφουν οι 71 βουλευτές του κόμματος ζητούνται, μεταξύ άλλων, η επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού ανεξαρτήτως ηλικίας στα 751 ευρώ μηνιαίως, συμπαρασύροντας αντίστοιχα και τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, τις συντάξιμες αποδοχές, τις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση κ.λπ., η επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του νόμου 1876/90 (περί συλλογικών διαπραγματεύσεων), που αφορούν την ισχύ, τη διάρκεια και το περιεχόμενο της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ζητήματα λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει τζάμπα κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση» και το μόνο που πετυχαίνει «είναι να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «παλαιοκομματικό και άγονο παιχνίδι».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos