Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για τα 11,5 δισ. ευρώ

26 Ιουλίου 2012 17:21

Σε κλίμα συνεργασίας έγινε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ σε λίγο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σαμαρά-Μπαρόζο με κεντρικό θέμα το αναπτυξιακό. Ικανοποιημένος δήλωσε ο Πολ Τόμσεν μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα.

Σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση αυτή θεωρείτο πολύ κρίσιμη, καθώς αφορούσε τις αποφάσεις για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπ. Οικονομικών, κ. Στουρνάρας και ο υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης. Ο τελευταίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι κινήθηκαν «σε βασικές κατευθύνσεις», χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Φ. Κουβέλης: «Οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν»

Ο κ. Κουβέλης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Δεν έχουμε τελειώσει. Συνεχίζεται η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αναζητούμε δίκαιες παρεμβάσεις και διεκδικούμε την επιμήκυνση και την συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Επιδιώκουμε να έχουμε παρεμβάσεις δίκαιες για να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν».

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναλύσουν ό,τι συζητήθηκε με τα επιτελεία τους και μετά θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ικανοποίηση Τόμσεν από συνάντηση με Στουρνάρα

Ικανοποίηση εξέφρασε για την πρόοδο των συζητήσεων ο Πoλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε το κλιμάκιο της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο ακριβής χρόνος παραμονής της τρόικας στην Αθήνα, (ενδέχεται να αναχωρήσει στα τέλη της εβδομάδας), ενώ είναι άγνωστο ακόμη εάν θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός του Αυγούστου.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας τις γενικές κατευθύνσεις των παρεμβάσεων, ενώ τα τελικά μέτρα θα παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Αύριο, Παρασκευή, η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκαν τα μέτρα για το 2012 και οι βασικοί άξονες των εξοικονομήσεων των 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, αφού ακόμη εκκρεμεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Επίσης συζητήθηκαν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και με το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου - από την κυβέρνηση - το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από την πλευρά της τρόικας ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς να τεθεί θέμα λήψης νέων μέτρων για φέτος.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι στη συνάντηση δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις, αλλά «υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την τρόικα για το 2012 και τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση συνεχίζεται. Θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους, όσον αφορά το 2012, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε καταθέσει. Η συζήτηση ξεκινάει και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σήμερα, ώστε να αποτιμηθούν αυτά τα ισοδύναμα, που τους έχουμε δώσει στο μεσοδιάστημα, από τότε που ήταν εδώ».

Από το οικονομικό επιτελείο διευκρινίζεται ότι στο μεσοδιάστημα υπήρχε αλληλογραφία με την τρόικα για κάποιες από αυτές τις πολιτικές και τις προτάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

Τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για το 2012 αφορούν τις εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ για να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή για διαβούλευση, σχέδιο νόμου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες (με όφελος περίπου 17 εκατ. ευρώ) και τη μείωση των συνολικών απολαβών των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο ύψος του μισθού του βουλευτή. Επίσης, πρόκειται να εκδοθεί απόφαση για μείωση και στους μισθούς των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων.

Το δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση των αποδοχών εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται με αυτόν τον τρόπο δύο δημοσιονομικά ισοδύναμα - σύνολο 27 εκατ. ευρώ - που είχαν ζητήσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να υλοποιήσει κάποιες πολιτικές από εφέτος, όπως αυτές για τα 27 εκατ. οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.

«Ζητήσαμε, εάν αυτές οι πολιτικές υλοποιηθούν νωρίτερα, να περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. καθώς και όποια πρωτοβουλία αναλάβουμε τώρα και είναι εκτός υποχρεώσεών μας για το 2012. Για παράδειγμα η μείωση των ενοικίων δεν είναι πολιτική του 2012», διευκρινίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

Συνάντηση με Χατζηδάκη

Τη λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρέδωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διαρθρωτικές αλλαγές, κ.α.

Ειδικότερα, στον τομέα της αγοράς, το υπουργείο στάθηκε στην αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, για τον έλεγχο των συνθηκών ανταγωνισμού, για την οποία αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον Οργανισμό, αλλά και στην εφαρμογή αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων εισόδου νέων επιχειρήσεων σε αγορές (τα οποία περιορίζουν τον ανταγωνισμό), με την υπογραφή σχετικών κανονιστικών διατάξεων από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, που έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους στην αγορά.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την ανάγκη ανάσχεσης της ύφεσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, κάτι που, όπως τονίστηκε, προϋποθέτει την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, οι μήνες που ακολουθούν είναι οι πιο κρίσιμοι για την επίτευξη του στόχου αυτού και το κρίσιμο ζήτημα είναι η εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών και η άρση των εκκρεμοτήτων, που διαιωνίζονταν από τις παρεμβάσεις ομάδων πίεσης. «Έχουμε πόλεμο και ορισμένοι νομίζουν ότι βλέπουν πυροτεχνήματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos