Σαμαράς: Γυρνάμε σελίδα, προχωράμε στην ανάκαμψη

10 Δεκεμβρίου 2012 14:33

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο. Περάσαμε σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη", δήλωσε ο πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς, μετά την συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και Αρχηγό των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το δάνειο και την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ θα καταστεί δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και η εθνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνουν μεγάλα έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν και πολλές θέσεις εργασίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «το 50% στην οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας» και πρόσθεσε ότι «όταν αυτή αλλάξει και ο κόσμος αντιληφθεί ότι έχουμε πια φύγει από την δραχμοφοβία, όταν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα προχωρά αποφασιστικά για να είναι ένα κανονικό, όπως όλες οι άλλες χώρες, μέλος της Ευρωζώνης», τότε θα μπορεί η Ελλάδα να φθάσει και στο επόμενο βήμα, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις.

«Όλα αυτά θα βοηθήσουν να γυρίσουμε την καμπύλη και η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και η ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας θα αποδείξει ότι η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα με σωφροσύνη και αλληλεγγύη», δήλωσε.

Ζεεχόφερ: Σέβομαι τις προσπάθειες των Ελλήνων

Κατά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί συνεργασία. Ο κ. Ζεεχόφερ αναφέρθηκε ενδεικτικά στην εκπαίδευση και κυρίως στην επαγγελματική κατάρτιση. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σκοπός είναι, όταν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Ο ίδιος πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν τον πείθουν όσα λέει και κάνει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι «όσα είπε ο πρωθυπουργός για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση και για την δημιουργία καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών συνθηκών για επενδυτές ήταν πολύ πειστικά» και έκανε λόγο για τις αλλαγές στο φορολογικό και για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου, την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα προχωρά πιο άμεσα από την Γερμανία, που θα την πραγματοποιήσει σταδιακά ως το 2030.

«Δεν είναι απλώς διπλωματία ή ευγένεια, όπως θα πιστεύετε, αλλά πεποίθησή μου», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι ο λαός και η κυβέρνηση της Ελλάδας αξίζουν τον σεβασμό, καθώς βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τις αιτίες της κρίσης.

«Όπως όμως και στην ελεύθερη οικονομία, μόνο εξυγίανση και λιτότητα δεν αρκούν. Χρειάζεται πολιτική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Και λέμε ότι τα βήματα έχουν ξεκινήσει. Και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση τους Έλληνες σε αυτόν τον δρόμο», ανέφερε.

Κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού στο Παλάτι του Πρίγκιπα Καρόλου, ο οποίος, όπως εξήγησε ο κ. Ζεεχόφερ ήταν θείος του Βασιλιά Όθωνα, μικρός αριθμός Ελλήνων της περιοχής διαμαρτυρήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό Λύκειο του Μονάχου, λόγω έλλειψης καθηγητών.

Τη Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Όσλο προκειμένου να παραστεί στην τελετή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία πολλών ευρωπαίων ηγετών.

Ικανοποίηση για την επαναγορά

Ικανοποιημένος από τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την συνάντησή του με τον Ζεεχόφερ.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια "με τα 10 δισεκατομμύρια από τον EFSF για να μειώσουμε το χρέος μας κατά 20 δισεκατομμύρια και να μειωθεί η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ", ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι, "μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά".

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Βαυαρία, βρισκόταν σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Euro Working Group, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στο Όσλο για την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ, την Δευτέρα.

Ολόκληρη η δήλωση του Αντ.Σαμαρά

«Θέλω να σας ευχαριστήσω, από αυτήν εδώ την αίθουσα, η οποία συμβολίζει το τόσο φιλόξενο περιβάλλον, που συμβολίζει τα 200 χρόνια στενής φιλίας των Βαυαρών με τους Έλληνες. Από αυτήν εδώ την πόλη, που συμβολίζει τις τελευταίες δεκαετίες μια σειρά πολύ σημαντικών επαφών, που υπήρχαν μεταξύ των δυο χωρών μας από Έλληνες που ήρθαν ως εργάτες, μέχρι που Έλληνες σήμερα στέλνουν εδώ τα παιδιά τους για φοιτητές. Από αυτή εδώ, λοιπόν, την πόλη και από αυτόν τον φιλόξενο χώρο, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω, γιατί κάναμε μια σε βάθος ανάλυση των δυνατοτήτων που ανοίγονται για συνεργασία μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας.

Εξήγησα στον κ. πρωθυπουργό τις μεγάλες προσπάθειες και τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, για να βγούμε από αυτή την κρίση. Μια κρίση η οποία, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, έχει απομυζήσει ιδιαίτερα τα νιάτα της πατρίδας μας, που σήμερα βρίσκονται χωρίς εργασία μέσα σε μια χώρα, η οποία θα μπορούσε με το να γίνει πιο ανταγωνιστική, να τους δώσει εργασία, ελπίδα και δυνατότητες τεράστιες.

Αυτή την προσπάθεια κάνουμε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων μας, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την οικονομία μας πιο εξαγωγικά, ώστε να δώσουμε χειροπιαστές ελπίδες στον Ελληνικό λαό ότι αυτές οι θυσίες οι τόσο μεγάλες πιάνουν τόπο.

Χαίρομαι που μας δόθηκε η ευκαιρία και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις που και οι δυο πλευρές δεχτήκαμε, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η παραγωγική επαφή μεταξύ της οικονομίας της Βαυαρίας και της οικονομίας της Ελληνικής.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, υπουργούς του και την φίλη υπουργό Εργασίας, η οποία είχε έρθει προ ημερών στην Αθήνα και τον φίλο μου από την Ευρωβουλή τον Μαρκ. Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Πρωθυπουργό, γιατί και κατανόηση έδειξε και αντίληψη των προβλημάτων μας πλέον έχει ο ίδιος και αποδεδειγμένη διάθεση παρουσίασε, προκειμένου να υποστηρίξει τη χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία που ακολουθεί. Που όμως αυτή η πορεία, που θα είναι μια επιτυχία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, θα είναι και μια συνολική Ευρωπαϊκή επιτυχία, που θα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί και ξεπερνάει τα προβλήματά της με αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Α. Σαμαράς: Θα ήθελα να πω ότι για μια χώρα η οποία περνάει τα προβλήματα που περνάει η Ελλάδα το μόνο που μου επιτρέπεται να κοιτάω είναι το αύριο. Και η σημερινή παρουσία μας εδώ πέρα δείχνει ότι το αύριο μπορεί να γίνει πολύ πιο γόνιμο, εάν μια χώρα σε δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, έρθει σε άμεση επικοινωνία και οικονομική ανάπτυξη με μια περιοχή τόσο δυναμική, όπως είναι η Βαυαρία, που θα δώσει ελπίδα και στον Ελληνικό λαό, αλλά και που ταυτόχρονα θα συνδέσει μόνιμα τα συμφέροντα πολύ πιο στενά των δυο αυτών περιοχών.

Δημοσιογράφος: Αυτό το Σαββατοκύριακο έχει λήξει η προθεσμία για την επαναγορά του δανείου των 30 δισ. Φαίνεται πως ο υπουργός δεν έχει κάνει καμιά δήλωση όσον αφορά αυτή την προθεσμία. Έχετε καταφέρει, έχετε εκπληρώσει αυτόν τον στόχο;

Α. Σαμαράς: Η διαδικασία έχει πάει πολύ καλά. Πριν από λίγο τελείωσε το Euro-Working Group, σήμερα, πριν από λίγο. Με βλέπετε να ψάχνω τον υπουργό μου των Οικονομικών. Δεν είναι εδώ, γιατί ακριβώς αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επικοινωνήσει για τις αποφάσεις του Euro-Working Group. Αλλά από ό,τι γνωρίζω κι από ό,τι πρόλαβε να μου πει, η προσπάθεια που είχαμε με τα 10 δισ., τα οποία η Ελλάδα δανείστηκε από τον EFSF, για να μπορέσουμε να μειώσουμε κατά 20 δισ. το χρέος μας και ώστε να μειωθεί έτσι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, μπορώ να πω ότι είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι τη Δεύτερα, Τρίτη θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα θα έχουν πάει πολύ καλά.

Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση. Μιλήσατε με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα για την οικονομία της Ελλάδας. Διαπιστώνει κανείς το τελευταίο διάστημα έξω πάμε καλά. Τι γίνεται όμως μέσα;

Α. Σαμαράς: Είναι σημαντική η ερώτησή σας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο. Περάσαμε μια σειρά από πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε ανάκαμψη. Για να κάνεις ανάκαμψη χρειάζεσαι το αίμα, το οξυγόνο της οικονομίας, που είναι η ρευστότητα. Με το δάνειο το οποίο παίρνουμε τώρα και με την έγκριση της Ε.Ε. και του IMF θα μπορέσουμε, κι από εκεί πηγάζει η αισιοδοξία μου, πρώτον, να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες και δεύτερον, θα μπορέσουμε να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είναι γύρω στα 9 δισ. του κράτους προς τον ιδιώτη.

Θα μπορέσουμε, επίσης, να έχουμε εθνική συμμετοχή στα μεγάλα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ), προκειμένου να γίνουν μεγάλα έργα στην Ελλάδα που έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή και που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Όμως το κυριότερο θα σας πω: το 50% της οικονομίας είναι η ψυχολογία. Μόλις αλλάξει αυτή η ψυχολογία και μόλις ο κόσμος αντιληφθεί ότι φύγαμε πια από τη «δραχμοφοβία», μόλις ο κόσμος αντιληφθεί ότι η Ελλάδα προχωράει αποφασιστικά, όπως προχωράει σήμερα, για να είναι ένα κανονικό, όπως όλες οι άλλες χώρες, μέλος της Ευρωζώνης, τότε με τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο τρίτο βήμα, που είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, η επανεκκίνηση επενδύσεων από Έλληνες επενδυτές και ταυτόχρονα οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, που αναμένονται να γίνουν. Όλα αυτά μαζί θα βοηθήσουν στο να γυρίσουμε την καμπύλη και να προχωρήσει η Ελλάδα προς την ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα της Ελλάδας και της Ευρώπης μαζί. Και αυτή η ιστορία θα είναι επιτυχημένη για την Ελλάδα. Και θα αποδείξουμε έτσι ότι και η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα όρθια με σωφροσύνη και αλληλεγγύη».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos