Κόντρα για τις δηλώσεις Μέργου

12 Φεβρουαρίου 2013 21:14

«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει

γλαύκα στην Αθήνα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας απαντώντας επί της ουσίας στο ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται», συμπληρώνει ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος δήλωσε πως «σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.

Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

Δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού για την κυβέρνηση σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Γ. Μέργου, σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat».

Και το υπουργείο συμπληρώνει ότι «για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.Ο κ. Βρούτσης απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μέργου, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα έως το τέλος του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Για απίστευτα κυνική δήλωση του γενικού γραμματέα που ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της συγκυβέρνησης, για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας, κάνει λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

»Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία».

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Τσούκαλη για τον κατώτατο μισθό: «Ως επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η σημερινή δήλωση του Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ. Μέργου, σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί».

Σε ανάλογο τόνο ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά.

Ο κ. Μέργος ενεργώντας ως λαγός εκ μέρους της κυβέρνησης επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μείωση των μεισθών οδηγώντας στη φτωχοποίηση, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Τα golden boys της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική αγορά και την αληθινή ζωή είναι καλύτερα να κλειδώνονται στα γραφεία τους και να μην μιλάνε δημόσια, γιατί εξοργίζουν τον Ελληνικό λαό που πληρώνει με αίμα την πολιτική του μνημονίου» σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως αυτές οι δηλώσεις «αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους της συγκυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos