Παπούλιας: «Αξιόπιστος εταίρος» στα θέματα ασφάλειας η Γαλλία

28 Φεβρουαρίου 2013 16:34

«Στα θέματα ασφάλειας, η Γαλλία είναι αξιόπιστος εταίρος» τόνισε ο Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Γάλλο υπουργό Άμυνας.Τη συγκρότηση γαλλοελληνικής επιτροπής από επιτελείς των δυο υπουργείων Άμυνας ανακοίνωσαν Παναγιωτόπουλος και Λε Ντριάν.

H Ελλάδα είναι σε μια γεωστρατηγική θέση που πρέπει να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και η Γαλλία, στα θέματα ασφάλειας, είναι αξιόπιστος εταίρος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, που τον επισκέφθηκε μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Παναγιωτόπουλο στο προεδρικό μέγαρο.

«Δεν συγκρινόμαστε βέβαια με το Βέλγιο και την Ολλανδία, γιατί έχουμε δύστροπους γείτονες» σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για τη γενικότερη στήριξη που παρέχει η Γαλλία στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι άριστη.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στον κ. Παπούλια.

Την πολιτική δέσμευση της Γαλλίας για υποστήριξη της Ελλάδας, επιβεβαίωσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Λε Ντριάν γνωστοποίησε ότι το μήνυμα αυτό τού ζήτησε να το μεταφέρει στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη μεταξύ τους συνάντηση χθες το βράδυ, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Λε Ντριάν ανακοίνωσαν τη σύσταση ελληνογαλλικής επιτροπής, η οποία το ταχύτερο δυνατό θα συντάξει συμφωνία για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας, σε φρεγάτες και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό και στη βάση της πρωτοβουλίας «Pooling & Sharing» της ΕΕ, οι δύο υπουργοί εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες συνεργειών, με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης οπλικών συστημάτων.

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς και τόνισαν ότι η νέα συμφωνία αποτελεί εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ενίσχυσή τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, σε στρατηγικό επίπεδο που υπογράφηκε το 2008.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, καθώς και για τη συμμετοχή της, με τέσσερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι.

Στη συνάντηση, διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, ενώ οι δύο υπουργοί εξέφρασαν ταυτόσημες απόψεις όσον αφορά στην άμυνα της Ευρώπης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos