×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βενιζέλος - Παπανδρέου: Ούτε ένα βήμα πίσω

02 Μαϊος 2013 09:56

Σε σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται η ρήξη μεταξύ των κκ. Ευάγγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου.

Η πενηντάλεπτη συνάντηση των δύο ανδρών το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης εξελίχθηκε σε σφοδρή κατ' ιδίαν αντιπαράθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ουδείς δέχθηκε να κάνει βήμα πίσω. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου στα καταστατικά όργανα του κόμματος- κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για την ενθάρρυνση στελεχών όπως ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης, που σταθερά αντιτάσσεται στον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε ότι υπονομεύει τον κ. Βενιζέλο ενθαρρύνοντας είτε με τον κ. Καρχιμάκη, είτε τη λεγόμενη ομάδα των επτά πρώην υφυπουργών (Φίλ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης κ.ά.).

Εν συνεχεία, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραλάβει τον φάκελο με τα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η Ιπποκράτους για να στηρίξει τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση από σειρά στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να παραλάβει τον φάκελο, χαρακτηρίζοντας τη χειρονομία του κ. Βενιζέλου ως «υποτιμητική». Εν συνεχεία, μάλιστα, αντεπιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου πολύμηνες διαρροές με στόχο την υπονόμευσή του.

Ενδεικτική της έντασης που επικράτησε είναι η φράση που αποδίδεται στον κ. Βενιζέλο («δεν είμαι ταξιδιωτικό πρακτορείο, όλα γράφονται μέσα στον φάκελο»), ως απάντηση στον κ. Παπανδρέου ο οποίος του εξηγούσε ότι το περιβόητο ταξίδι στην Κόστα Ρίκα, στοίχισε 20.000 και όχι 200.000 ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι πριν από την υποβολή της έκθεσης των πέντε ελεγκτικών εταιρειών, θα ζητηθούν τα παραστατικά δαπανών από τα πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί, κατά καιρούς, τα οικονομικά του κόμματος και ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Περίπου μία ώρα μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, το γραφείο του κ. Παπανδρέου εξέδωσε μια οργίλη ανακοίνωση, στην οποία γινόταν -μεταξύ άλλων- λόγος για «ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη». Στην ίδια ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα από τα βασικά επιχειρήματα της πλευράς του κ. Παπανδρέου, ο οποίος επισημαίνει ότι το χρέος των 110 εκατ. ευρώ αφορά «γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα». Στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την ανακοίνωση του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κάποιοι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, εισηγήθηκαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην αποκλείσει ως λύση ακόμη και την διαγραφή του κ. Παπανδρέου. Επισήμως, οι επιτελείς της Ιπποκράτους διέψευδαν ότι ετέθη ζήτημα διαγραφής (απέδιδαν μάλιστα τις διαρροές περί διαγραφής στην πλευρά του κ. Παπανδρέου) και, με μια μάλλον ψύχραιμη ανακοίνωση - απάντηση στον κ. Παπανδρέου, επιχείρησαν να κλείσουν το θέμα.

Εκπληξη στην Ιπποκράτους

Η εκδίπλωση του ζητήματος και η στάση του κ. Βενιζέλου τις τελευταίες ημέρες εξέπληξε τους περισσοτέρους στην Ιπποκράτους. Μόνο ένας πολύ περιορισμένος κύκλος συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Ι. Δατσέρης, Στ. Αγγελούδης, Π. Κουκουλόπουλος και Δ. Παναγιωτάκης γνώριζαν για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να προχωρήσει ακόμη και σε ρήξη με τον κ. Παπανδρέου για το φλέγον ζήτημα των οικονομικών του κόμματος. Η σύγκρουση των τελευταίων 24ώρων έχει προκαλέσει διχασμό και στην Κ.Ο. του κόμματος. Ωστόσο, ουδείς εκδηλώνεται, καθώς άπαντες περιμένουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πορίσματος. Εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του κ. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλ. Πετσάλνικος, δήλωσε ότι «απεύχεται» αλλά δεν αποκλείει πιθανή διάσπαση του ΠΑΣΟΚ (Real), ενώ χαρακτήρισε ως «αστειότητες» τα σενάρια περί πιθανής διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, τα οποία και αμφισβήτησε. Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου διαψεύδεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos