×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών για το ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα

08 Μαϊος 2013 09:13

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τοποθετεί η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και ειδικότερα για την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας μας αλλά και την εμπλοκή των Κινέζων στο ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει σχεδιαστεί.

Ηδη από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες προπαρασκευαστικές συσκέψεις υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών που θα έχει στο Πεκίνο και στη Σανγκάη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στους τομείς της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού αλλά και της διατραπεζικής συνεργασίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, με δεδομένο ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να επεκτείνουν την επένδυσή τους στο λιμάνι του Πειραιά, να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και να επενδύσουν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στην επίσκεψη αυτή είναι το γεγονός ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν επτά μέλη της κυβέρνησης και πάνω από 40 Ελληνες επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, στο Πεκίνο θα μεταβούν ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης-Υποδομών Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ο υφυπουργός Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας και ο βουλευτής Επικρατείας και στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες, αν και η λίστα θα οριστικοποιηθεί αύριο, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Στ. Λεκάκος, πιθανότατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Ν. Νανόπουλος, εκπρόσωπος της Alpha, οι εφοπλιστές κ. Βενιάμης, Οικονόμου, Κωνσταντακόπουλος, Προκοπίου, Μυλωνάς και Μαρτίνος, εκπρόσωπος του ομίλου Αγγελικούση, ο πρόεδρος της εταιρείας Folli Follie κ. Δημ. Κουτσολιούτσος, ο πρόεδρος της Lavipharm κ. Λαβίδας, ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΙΛ κ. Γ. Μυλωνάς, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος κ.ά. Παρών θα είναι τέλος και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφοντας από τη Σανγκάη ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο και τους υφυπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών κ. Παπαγεωργίου και Κούρκουλα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κλείσει η εκκρεμότητα που αφορά στην επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. Ως γνωστόν, η Ελλάδα προωθεί τον TAP έναντι του Nabucco.

«Δεν εφησυχάζουμε»

Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τη συζήτηση για το ταξίδι στην Κίνα έγινε και μια μίνι ανασκόπηση των εξελίξεων στην οικονομία, μετά και την έκθεση του ΔΝΤ. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Στουρνάρας εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου.

Συγκεκριμένα, αφού χαρακτήρισε θετική την έκθεση του ΔΝΤ προσέθεσε: «Δεν εφησυχάζουμε. Εχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Εχουμε μεγάλη απόσταση μπροστά μας ακόμα να διανύσουμε».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos