×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ασφαλιστικό πιστοποιητικό για όλες τις Επιχειρήσεις - Συνέντευξη Γιάννη Βρούτση στην "Η"

01 Ιουνίου 2013 16:56

Συνέντευξη Γιάννη Βρούτση στην Ημερησία και στο δημοσιοργάφο Γιάννη Γάτο

1. Το γεγονός ότι τα Ταμεία έχουν "απορροφήσει" στο πρώτο 4μηνο, άλλα το 40% και άλλα έως και το 54% της μειωμένης, λόγω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και το υπολογιζόμενο έως τα τέλη του 2013 χρηματοδοτικό "κενό" των 2,5 δις ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση δεν συνιστούν μια ευθεία "απειλή" για νέες περικοπές στις συντάξεις;

Οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτελούνται κανονικά. Οριακά μεν, αλλά κανονικά. Και διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος στην ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Επιπλέον, πρέπει να συνεκτιμηθούν και πρόσθετα θετικά στοιχεία, όπως η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι αυξημένες θετικές ροές απασχόλησης όπως αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα Εργάνη.

Εξάλλου, έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η ομαλή καταβολή των συντάξεων διασφαλίζεται από την εγγύηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο οποίος, ούτως ή άλλως, καλύπτει περισσότερο από το 50% των συνταξιοδοτικών δαπανών σε ετήσια βάση.

2. Πώς σχεδιάζετε να αναπληρώσετε τις απώλειες εσόδων από τις προωθούμενες νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών;

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, θα αποτυπωθεί σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το επόμενο διάστημα.

Μπορώ όμως, προκαταβολικά να σας πω ότι θα αξιοποιηθούν κατά βάση μέθοδοι διεύρυνσης της εισφοροσυλλεκτικής βάσης. Τέτοιες είναι π.χ. ο ανασχεδιασμός και η επέκταση του εργοσήμου, αλλά και η καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεκτιμηθεί η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας που θα επιφέρει η λειτουργία της «Εργάνης», δηλαδή της ηλεκτρονικής βάσης υποχρεωτικής καταγραφής των αναγγελιών πρόσληψης και, γενικότερα, των ροών της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Μην ξεχνάτε ότι η ίδια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εμπεριέχει μια θετική δυναμική αύξησης εσόδων, λόγω μείωσης του κόστους συμμόρφωσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

3. Παραμένει στο τραπέζι η πρότασή σας για εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε κάθε ένα από τα Ενιαία (σε επίπεδο διοίκησης) Ταμεία;

Πρόκειται για μια σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η διαδικασία ενιαιοποίησης των κανόνων στους επιμέρους κλάδους των Ενιαίων ταμείων κύριας ασφάλισης, έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο παράλογος (και αναποτελεσματικός) κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος σε 93 διαφορετικούς τομείς. Δεν μπορεί να επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα ως άθροισμα ειδικών καθεστώτων και εξαιρέσεων. Επιπλέον, η μείωση του κόστους διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του.

4. Από τις ρυθμίσεις των χρεών - έστω και σε 48 δόσεις - τι έσοδα υπολογίζετε να έρθουν στα Ταμεία;

Μια πρώτη, συντηρητική, εκτίμηση των πρόσθετων εσόδων που θα προέλθουν από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων (τόσο για τη «νέα αρχή» όσο και την πάγια ρύθμιση) είναι ότι αυτά μπορούν να προσεγγίσουν την επόμενη διετία το 1 δις. ευρώ.

5. Πρόσφατα δηλώσατε ότι η ανεργία τραβάει...χειρόφρενο. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε;

Τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό και τα οποία αποτελούν «θετικά σήματα» είναι πολλά. Παράδειγμα, τα πρόσφατα στοιχεία της «Εργάνης» δείχνουν ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κλείνει με θετικό πρόσημο περίπου 72.000 ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2013 δημιουργήθηκαν περίπου 72.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι δημιουργήθηκαν μόλις 9.129.

Ωστόσο, εκείνο που με κάνει να αισιοδοξώ περισσότερο δεν είναι τόσο οι αριθμοί καθαυτοί και οι ευνοϊκές ενδείξεις, όσο το γεγονός ότι αυτές συνιστούν συνέπεια σταθερής πολιτικής βούλησης και εφαρμογής πολιτικών. Μιλώ για την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση συνεργασίας εφαρμόζει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

6. Ποιες κατηγορίες ανέργων θα έχουν προτεραιότητα στα νέα προγράμματα; Θα υπάρξει πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και για πόσους στους δήμους ως τον "ύστατο εργοδότη";

Στα νέα προγράμματα προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο.

Σχετικά με την κοινωφελή εργασία, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχει ήδη (πριν ένα μήνα) διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων στους Δήμους, τις Περιφέρειες, αλλά και άλλους δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία και σχολεία. Αυτό που αναζητείται τώρα είναι η χρηματοδότησή τους με κοινοτικούς πόρους. Και επειδή, όπως έχω ήδη τονίσει πολλές φορές, οι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι του υπουργείου Εργασίας έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολό τους, απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίως για τη ριζική ανακατανομή πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας, αλλά και τη μεταφορά κονδυλίων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα που κινδυνεύουν να χαθούν ως αναξιοποίητα.

Χωρίς μια τέτοια έγκριση, η χώρα κινδυνεύει με επιβολή υψηλού προστίμου.

Για την ομαλή διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων φροντίζουμε ως κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας. Και για αυτό το λόγο αποστέλλουμε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής.

7. Βάλατε "τέλος" στις παράνομες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων. Στην εισφοροδιαφυγή που...αυξάνεται, όπως δείχνουν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ, μπορεί να μπει "φρένο";

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η εισφοροδιαφυγή, μέρος μιας γενικότερης παραβατικής συμπεριφοράς στην αγορά εργασίας, δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο.

Εκτιμούμε ότι η εισφοροδιαφυγή αυτή τη φορά, μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με ένα νέο μίγμα εστιασμένων ελέγχων και θεσμικών εργαλείων. Μιλώ καταρχήν για τη ριζική αναδιοργάνωση και λειτουργία του ΣΕΠΕ στο πρότυπο του ΣΔΟΕ (με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας) και τη νέα στρατηγική εστιασμένων ελέγχων σε τομείς υψηλής παραβατικότητας, σε συνδυασμό με τις νέες δυνατότητες ηλεκτρονικής καταγραφής που προσφέρει η «Εργάνη».

Αναφέρομαι όμως και σε νέα θεσμικά εργαλεία για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού σε όλες ανεξαιρέτως της επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Ο νέος αυτός θεσμός, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικό ελεγκτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών ως προς τον έλεγχο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα υπογράφεται από λογιστές που θα έχουν ποινικές και διοικητικές ευθύνες για την ακρίβεια των δηλώσεών τους.

Θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής θα έχουμε και από την εφαρμογή του μέτρου της υποβολής ΑΠΔ σε μηνιαία βάση.

8. Ο "Μηχανισμός" καθορισμού του κατώτατου μισθού καταργεί το διάλογο της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις;

Θα έλεγα ότι ισχύει το αντίθετο. Ο διάλογος εργαζομένων και εργοδοτών αποκτά σε αυτό το νέο θεσμικό περιβάλλον κρίσιμο, αποφασιστικό και προωθημένο ρόλο.

Το ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο οι οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων θα ενισχύσουν – στο πρότυπο αντίστοιχων οργανώσεων στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες - την αντιπροσωπευτική τους βάση και θα ενδυναμώσουν τη διεκδικητική τους παρέμβαση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες (και είναι πολλές) που τους παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απλώς, θα πρέπει πλέον κάποιοι να πάψουν να «κρύβονται» πίσω από το κράτος ή να στέλνουν σε αυτό το «λογαριασμό» όπως έκαναν στο παρελθόν.

9. "Αντέχει" η τρικομματική;

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά όσο περνά ο χρόνος τόσο περισσότερο ισχυροποιείται η αντοχή της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Και αυτό γιατί εμπεδώνεται συνεχώς η συνοχή της, μέσα από τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν κατανοώ γιατί μια κυβέρνηση που έχει περάσει τα δύσκολα να κινδυνεύει στα εύκολα.

Μοιάζει με την περίπτωση που ένας κολυμβητής έχει ήδη διασχίσει το φουρτουνιασμένο πέλαγος και εγκαταλείπει την προσπάθειά του λίγο πριν βγει στην ακτή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos