×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κεφαλογιάννη: Ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2013

05 Ιουνίου 2013 11:53

Για «μεγάλη ανάκαμψη» του ελληνικού τουρισμού το 2013 έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη, από τη Νέα Υόρκη.

Η εικόνα της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά, ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη ανάκαμψη και το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ασφαλής και φιλόξενος προορισμός, βρίσκει όλο και πιο ευρεία απήχηση, τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με στελέχη ομογενειακών φορέων και εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) και η κ. Κεφαλογιάννη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει συνοπτικά το «επίμονο έργο» της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου της για να ενισχυθεί η τουριστική υποδομή, να αλλάξουν «ενοχλητικές συμπεριφορές» απέναντι στους επισκέπτες, να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας και να έρθουν όλο και περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα.

"Ασφαλής και φιλόξενος χώρος είναι η Ελλάδα» επισήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, ενώ απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις ομογενών για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον τουριστικό τομέα, υποστήριξε ότι «μαζί είμαστε δύναμη» και «έχουμε βγει πιο ενωμένοι από την κρίση». Η υπουργός Τουρισμού μίλησε για το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «άλλαξε την εικόνα» της χώρας μας, σημειώνοντας την ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπό του για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που της επέδειξε, να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο θέμα των απευθείας αεροπορικών πτήσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, στην αντιμετώπιση της αντιτουριστικής συμπεριφοράς ανάμεσα σε πολίτες, στη «ζημιά που προκαλούν» διάφορες απεργίες όταν επηρεάζουν τη λειτουργία τουριστικών και αρχαιολογικών χώρων, έχοντας αρνητικό αντίχτυπο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις «επενδυτικές ευκαιρίες», σημειώνοντας τη σχετική νομοθεσία με το «one-stop-shop» και στις διευκολύνσεις που προσφέρονται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις των επαφών της στη Νέα Υόρκη, ανέφερε:

«Η τωρινή επίσκεψή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνει ένα κύκλο επαφών που είχαμε μέσα στους τελευταίους έντεκα μήνες, σε όλες τις βασικές αγορές που ενδιαφέρουν τον ελληνικό τουρισμό. Είμαι αρκετά αισιόδοξη και ικανοποιημένη για ό,τι έχουμε καταφέρει μέσα σ' αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να αλλάξουμε την πολύ αρνητική εικόνα που υπήρχε για την Ελλάδα και έτσι να μπορούμε φέτος, το 2013, να δούμε μια μεγάλη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Ενός τομέα που είναι πολύ σημαντικός για την οικονομική δραστηριότητα και που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μέσα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Κι αυτό, όχι απλώς επειδή φέρνει έσοδα, αλλά επειδή δημιουργεί θέσεις εργασίας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό λόγω του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

Στην Αμερική, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που η επίσκεψή μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Εδώ, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη και δυναμική ελληνική κοινότητα που για μας είναι μια ουσιαστική πηγή δύναμης και στήριξης της προσπάθειάς μας. Γι' αυτό, στις επαφές μας, έχουμε ως προμετωπίδα τις επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ξεκινώντας βεβαίως με την «ευλογία» και τη «σοφία» του Αρχιεπισκόπου. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλους είναι ότι, η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενος προορισμός, πρώτα απ' όλα και καλύτερα απ' όλους μπορεί να μεταδοθεί από τους πρεσβευτές μας, απ' αυτούς που έχουν ελληνική καταγωγή, ελληνικό αίμα και ελληνική καρδιά».

Ερωτηθείσα για την τουριστική υποδομή και για φαινόμενα «αντιτουριστικής συμπεριφοράς», η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι «η πρώτη προσπάθεια ήταν να μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες, αλλά η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι πως θα τους υποδεχτούμε με τον καλύτερο τρόπο έτσι, ώστε να δημιουργήσουμε πρεσβευτές του μηνύματος που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω. Νομίζω ότι, εκτός του γεγονότος ότι το έχουν στο αίμα τους τη φιλοξενία και τη μεγάλη ζεστασιά προς τους επισκέπτες τους, αυτά τα χρόνια έχουν καταλάβει ότι ο τουρισμός δεν είναι απλώς μια εποχική δραστηριότητα, αλλά ένας τομέας πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύω λοιπόν ότι και σε επίπεδο νοοτροπίας έχουμε αλλάξει πάρα πολύ. Και εμείς το ενισχύουμε αυτό και προσπαθούμε ακόμη περισσότερο με την καμπάνια που θα ξεκινήσει την αμέσως επόμενη εβδομάδα για μία τουριστική συνείδηση, για τουριστική κουλτούρα. Σε επίπεδο προετοιμασίας, το δικό μας Υπουργείο βρίσκεται σε μια πάρα πολύ καλή και στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, κυρίως με το Υπουργείο Εξωτερικών, με τις περιφέρειες, και τους δήμους».

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και για το γεγονός ότι το υπογραμμίζει συνεχώς, η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας τόνισε ότι «το λέμε γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με όλα αυτά τα αρνητικά δημοσιεύματα, με την αρνητική δημοσιότητα που είχε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια, δημιουργήθηκαν αρνητικές αντιλήψεις και μια λανθασμένη εικόνα για την χώρα μας, την οποία θέλουμε να διορθώσουμε. Και βλέπουμε ότι ειδικά οι Αμερικανοί είναι πάντα ποιο συντηρητικοί ταξιδιώτες. Γι' αυτό, δίνουμε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Η Αθήνα, η οποία ήταν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας και νομίζω έχει πληγεί περισσότερο από τις αρνητικές εικόνες της κρίσης, είναι αυτό το μήνα, -Ιούνιο του 2013-, σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρσι. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Υπάρχει αστυνόμευση παντού. Και το καλύτερο μήνυμα δεν είναι αυτό που μεταφέρουμε εμείς, αλλά αυτό που μεταφέρουν οι επισκέπτες στην χώρα μας που φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις».

Η κ. Κεφαλογιάννη, εκτός από τις συναντήσεις με στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας και παράγοντες της Ομογένειας, συναντήθηκε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο, Τζορτζ Στεφανόπουλο και σήμερα θα έχει συναντήσεις με δημοσιογράφους αμερικανικών ΜΜΕ.

Ανάμεσα στους παριστάμενους στη συνάντηση με τους ομογενείς, ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχαήλ Σπινέλλης, ο γενικός πρόξενος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο Πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος, η νέα διευθύντρια του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, Γρηγορία Καματερού, ο πρώην διευθυντής Χρύσανθος Πετσίλας, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos