×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ένσταση της τρόικας στον φόρο ακινήτων

19 Ιουνίου 2013 13:19

Ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων διατυπώνει η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό και αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα για να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα.

Πολλές επιφυλάξεις εκφράζει η τρόικα για τον τρόπο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα (ΕΦΑ) το 2014 και κατ' επέκταση αμφισβητεί τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τα προσδοκώμενα έσοδα που υπολογίζονται στα 3,17 δισ. ευρώ. Το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με τις «τρύπες» σε διάφορους τομείς του προϋπολογισμού που για τη διετία 2013 - 2014 ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα (πρόγραμμα διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που ακόμα που δεν έχει παρουσιαστεί και απολύσεων), αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για τους οποίους δεν ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η αξιολόγηση της τρόικας.

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 20ής Ιουνίου που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, αλλά στα μέσα με τέλη της άλλης εβδομάδας. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, στόχος πλέον είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως τις 8 Ιουλίου (που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας.

Από τον τρέχοντα έλεγχο εξαρτάται η διάθεση προς την Ελλάδα 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 4,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη (που περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες δόσεις του 2013) και μέρος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMP's) που έχουν ήδη εγκριθεί για εκταμίευση, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 2,1 δισ. ευρώ από SMP's που θα εγκριθούν σε αυτόν τον έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΑ, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, ζητούν ένα απλούστερο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων και μία εύκολη διαδικασία προσδιορισμού των φόρων. Επίσης, θεωρούν ότι η πολυπλοκότητα του σχεδίου που τους παρουσιάστηκε θέτει εν αμφιβόλω τόσο τη βεβαίωση, όσο και την είσπραξη των αναλογούντων φόρων.

Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,17 δισ. ευρώ, τότε το κενό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Αντίθετα, υπάρχουν εισηγήσεις να μην εγκαταλειφθεί η σημερινή διαδικασία είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων. Δηλαδή, τόσο ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, όσο και η καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Επίσης, η τρόικα ζητεί από την ελληνική πλευρά να εντοπίσει τρόπους για να καλύψει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για το διάστημα 20132104, που προέρχεται κυρίως από τη μη εφαρμογή ήδη συμφωνημένων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, τα προβλήματα αφορούν:

1. ΕΟΠΥΥ. Συνολικά εντοπίζεται «τρύπα» άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Για φέτος το κενό υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

2. ΟΑΕΕ. Πρόκειται για την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014. Η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο και η τρόικα επιμένει στην εξεύρεση ισοδύναμων παρεμβάσεων για να μην προχωρήσει το μέτρο.

3. Συντάξεις απόστρατων. Υπάρχει ένα κενό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για το 2014 καθώς οι συγκεκριμένες συντάξεις συνεχίζουν να μην υπολογίζονται βάσει του νέου μισθολογίου.

4. ΦΠΑ στην εστίαση. Εφόσον προχωρήσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις υπολογιζόμενες απώλειες.

5. Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Είναι το τέλος που αντικατέστησε για φέτος το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Μία δόση του ΕΕΤΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί το 2014. Αυτό δημιουργεί «τρύπα» στα έσοδα του 2013, αλλά και αντίστοιχα πρόσθετα έσοδα το 2014.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλυφθούν οι «τρύπες» αυτές περιλαμβάνονται:

1. Οι μεγαλύτερες επιστροφές (claw back και rebate) στον χώρο των φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό εξετάζεται να κλείσει μέρος του κενού στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προωθείται η άμεση επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών του έως το τέλος του 2011, ενώ προβλέπεται και η υποχρεωτική έκπτωση από τους παρόχους.

2. Η χρήση του αποθεματικού. Στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί αποθεματικό της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν σε αυτό, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διατεθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ.

3. Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα έσοδα από τους ΦΑΠ της διετίας θα είναι αυξημένα σε σχέση με το τι έχει προβλεφθεί. Μάλιστα, κατά κάποιες εκτιμήσεις μπορεί τα έσοδα αυτά να ξεπεράσουν κατά 200 εκατ. ευρώ τους στόχους.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos