×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αντ. Σαμαράς: «Θα προχωρήσουμε όπως και να έχει»

21 Ιουνίου 2013 08:34

Αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, ποια είναι τα νέα δεδομένα

«Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση για ΕΡΤ», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς. «Εμείς δεν είμαστε μία μέσα, μία έξω», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, καυτηριάζοντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Σε κυβέρνηση μειωμένης μεν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενδεχομένως όμως μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, οδήγησε, εν τέλει, η μακρά σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την τύχη της ΕΡΤ. Σε μία απόφαση με δραματικό παρασκήνιο, ο κ. Φώτης Κουβέλης σηματοδότησε ουσιαστικά χθες την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί σήμερα εάν το κόμμα της Αριστεράς θα αποσύρει και την εμπιστοσύνη του προς το κυβερνητικό σχήμα ή αν θα ακολουθήσει τακτική ανοχής.

Η κυβέρνηση θα πορευθεί, όπως κατέστησαν σαφές χθες τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. (125 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (28), ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό έως βέβαιο ότι στήριξη θα παράσχουν εκ δεξιών οι κ. Κ. Μαρκόπουλος και Θεόδ. Σολδάτος (σ.σ. που βρίσκονταν ήδη σε τροχιά ένταξης στη Ν.Δ.) όσο και εξ αριστερών οι κ. Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Την απόφαση του να παραμείνει στην κυβέρνηση υπό πολύ συγκεκριμένους όρους ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ουσιαστική ρήξη του κ. Φ. Κουβέλη με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την έγκριση από τα οργανα του κόμματος, για τη συνέχιση στήριξης της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι έδωσαν την συγκατάθεση τους, πειθαρχώντας στην απόφαση της πλειοψηφίας, παρά τις επιμέρους ανησυχίες τους για την στάση του κ. Σαμαρά σε κρίσιμα σημεία (όπως οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Καρχιμάκης).

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή όταν αναλάμβανα την πρωθυπουργία της τρικομματικής αυτής κυβέρνησης είπα ότι προτεραιότητές μου είναι: Να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Να αποκαταστήσουμε τη αξιοπιστία της στο εξωτερικό και την ομαλή χρηματοδότησή της. Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να έλθει η Ανάκαμψη το ταχύτερο. Και να τα κάνουμε όλα αυτά με ορίζοντα τετραετίας.

Τον χρόνο που πέρασε έγιναν πολλά. Και τίποτε δεν θυμίζει σήμερα εκεί που βρισκόμασταν πέρσι. Ήδη όλη η διεθνής επενδυτική κοινότητα και οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Οικονομία της βαδίζουν στο σωστό δρόμο!

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού και να τελειώνει αυτή η δοκιμασία το γρηγορότερο».

Τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε: «Οι μεταρρυθμίσεις, που είναι σημαντικό μέρος του Προγράμματός μας, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η στασιμότητα δεν μας αρκεί. Χρειαζόμαστε άλματα προς τα μπρος.

Στο σημείο αυτό είχαμε μια σοβαρή διαφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ με τα άλλα δύο κόμματα που μετέχουν στην τρικομματική. Έκανα από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αποκατασταθεί η ενότητα στην τρικομματική κυβέρνηση και να βρεθεί λύση. Δεν απάντησα σε προσβλητικά σχόλια από διάφορες πλευρές. Με ενδιέφερε μόνο να βρεθεί λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Επίσης, εξήγησε τα σημεία διαφωνίας του με τη ΔΗΜΑΡ στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι ο κ. Κουβέλης προέβη σε αλλαγή της θέσης τους από αυτά που συζήτησαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Ειδικότερα, σημείωσε: «Κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, υπήρξε συμφωνία στην εξής λύση: Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ο διαχειριστής της, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, όπως το λέει και το αποδέχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όλους εκείνους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.

Έμενε να προσδιορίσουμε σήμερα μόνο πόσοι θα ήταν αυτοί που θα προσλαμβάνονταν από τους απολυμένους της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις. Και όπως ακούσατε σήμερα από τον κ. Βενιζέλο δέχθηκα ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 2.000! Αυτό ήταν και το μόνο θέμα- επαναλαμβάνω- που έμενε για σήμερα σε εκκρεμότητα.

Είχαμε συμφωνήσει στις επόμενες 10 μέρες να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρωθεί το νέο οργανωτικό σχήμα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θα επεξεργαζόταν Επιτροπή Προσωπικοτήτων κύρους και με τεχνικό σύμβουλο ξένο φορέα όπως είναι πράγματι το ΒΒC. Με ένα νέο υφυπουργό που τους είπα να προέρχεται από τα δύο άλλα κόμματα.

Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ. Ας είχαν δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν την νέα υγιή δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Όπου οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Και να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ τους οποίους θα πριμοδοτούσαμε με μοριοδότηση.

Σήμερα στη συζήτηση ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης, την οποία χθες αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, και - αορίστως κάποτε στο μέλλον - να δούμε την «αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία». Δηλαδή, ζήτησε να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και που δεν έχει μπορέσει να γίνει ποτέ! Να επιστρέψουμε, δηλαδή, το αμαρτωλό καθεστώς με όλους τους υπεράριθμούς εργαζομένους, να μην αλλάξει τίποτε και να μην υπάρχει καμία ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην τηλεόραση της ΕΡΤ».

Υποσχέθηκε πως το «μαύρο» θα φύγει και ανέφερε ότι θα προχωρήσει όπως και να 'χει. Υποστήριξε: «Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει. Αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Το Συμβούλιο Επικρατείας θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί κι ότι νόμιμος διαχειριστής της είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ενώ εντέλλεται να επισπεύσουμε τη δημιουργία του νέου Οργανισμού. Αυτό και θα κάνουμε.

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή. Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να 'χει.

Ασφαλώς με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση- αν θέλετε- του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε ακυβερνησία ούτε στασιμότητα. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Κι αυτό θα κάνουμε. Σήμερα κλείσαμε ένα χρόνο ως κυβέρνηση. Μας μένουν άλλα τρία χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε. Για το καλό του Ελληνικού λαού».

Στις δηλώσεις του, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε: «Επανέφερα την πρόταση ότι η αναδιοργάνωση και η δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή, να γίνει η μεταρρύθμιση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου ο νέος φορέας να είναι αποτελεσματικός και ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις.

Δεν πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά στην ουσία, το «μαύρο» στην ραδιοτηλεόραση ήταν συνειδητή επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων.

Επέμενα αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Ήταν απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση ΣτΕ, η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής, όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα το «μαύρο» και με ότι συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Δεν είναι τυπικό ούτε διαδικαστικό είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας».

Έπειτα, τόνισε: «Δεν υπήρξε συμφωνία, επέμεινα! Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να επέλθει σε αυτήν την λύση την οποία προτείναμε. Σε τίποτε δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων, να εξορθολογιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Έδωσε έμφαση στην μεταρρυθμιστική πολιτική της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την αναζήτηση πολιτικών λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Λέμε «ναι» στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό, αλλά όχι σε ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα».

Επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υποστηρίζοντας πως: «Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο πρωθυπουργός γνώριζε τις κατηγορηματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Αν μη τι άλλο αυτό έδειξε την άρνηση της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση. Εμείς επιμείναμε. Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. Με την πρόταση που κάναμε θα μπορούσε η ΝΔ να προσέλθει σε κοινή βάση».

Ο κ. Βενιζέλος από την Ιπποκράτους δήλωσε: «Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες είναι ιδιαιτέρα κρίσιμη. Πριν 15 ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω ατυχούς πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας να διακόψει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να μαυρίσει την οθόνη και να προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα. Αυτό έγινε παρά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως τάσσεται υπέρ της έναρξης των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Αυτό επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας: «Οι Έλληνες πολίτες ένιωσαν να προσβάλλεται η έννομη τάξη και η δημοκρατική ευαισθησία τους. Για μας το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Έχει ανοίξει ζήτημα για την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης»

«Μέσα από πολύωρες συζητήσεις με τους κκ. Σαμαρά και Κουβέλη θέσαμε το μείζον για τη δημοσιά ραδιοτηλεόραση, δηλαδή επάνοδο της ΕΡΤ εν λειτουργία με όλο το προσωπικό της», είπε. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα διαμορφώνει το νέο σήμα και οργανόγραμμα., ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν και για τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου, καθώς και τον ορισμό υφυπουργού που θα εποπτεύει τη διαδικασία εκτός ΝΔ.

Ρίχνοντας γέφυρες προς τον κ. Σαμαρά, δήλωσε: «Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Δεν είναι 100% αυτό που θέλουμε. Αποδέχεται, όμως, ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σοβαρών εκπομπών και άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα».

Κάνοντας λόγο για το πρόβλημα της τρικομματικής συνεργασίας και για άλλα θέματα που έχουν προκύψει, επεσήμανε πως «πρέπει να συζητηθεί η επαναθεμελίωση της τρικομμματικής συνεργασία. Έχουμε δεχθεί προσβολές, αλαζονικές συμπεριφορές, αδικίες που εξακολουθούμε να φέρνουμε αγόγγυστα τις ευθύνες μιας κρίσης δυσανάλογα μεγάλης. Δεν μας άκουσαν όταν αγωνιζόμασταν να πείσουμε για την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων. Για την ανάγκη να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να αγωνιζόμαστε να πείσουμε για μια ναζιστική Χρυσή Αυγή. Χρειαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο για τις μεταναστευτικές ροές και τις μεγάλες πόλεις και την ύπαιθρο. Είμαστε δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στον πολίτη». «Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική, ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με τους όρους που ανέπτυξα. Θέλουμε να λειτουργούν τα συντονιστικά όργανα των τριών κομμάτων με διαφάνεια και σοβαρότητα».

Για το ζήτημα των εκλογών, είπε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι οι πρόωρες εκλογές ή όχι. Έχω πει πως το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και ξέρει καλά ότι είναι άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξη. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά σεβόμαστε την κοινωνία, τον άνεργο, τον επιχειρηματία. Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση που να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση που μετέχουμε θέλουμε να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά ιδίως τώρα που η μοίρα της χωράς εξαρτάται από την Ευρώπη. Χωρίς τον ευρωπαϊκό νότο η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να αλλάξει του ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και αυτό θα το πετύχουμε λόγο και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ».

«Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να αδειάσει η Βουλή; Θα τους βοηθήσει να ξαναβρούν τη δουλειά τους;» αναρωτήθηκε και δήλωσε: «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε εντυπώσεις δεν κάνουμε». Τέλος, ανακοίνωσε πως θα γίνει νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos