Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

24 Ιουνίου 2013 13:10

Διάθεση για «ποσόστωση» 2 προς 1 μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Aλλαγές και στις θέσεις των γενικών γραμματέων.

Του Γιώργου Π. Τερζή

Σε μία, κατεξοχήν, πολιτική κυβέρνηση με ενδεχόμενες «πινελιές» από τεχνοκρατικά στελέχη οδηγούνται οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει να απλοποιεί την εξίσωση που θα πρέπει να λύσουν οι δύο, πλέον, κυβερνητικοί εταίροι. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο βαρύνων πλέον ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά και η απόφαση Βενιζέλου να διορθώσει το «λάθος» του περασμένου Ιουνίου, όταν και είχε επιλέξει τη διακριτική στήριξη στο κυβερνητικό σχήμα με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν επιπλοκές ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Το κυβερνητικό σχήμα της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά αριθμούσε 40 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς εκ των οποίων (σ.σ. εξαιρουμένου του υπερκομματικού αν και εκ των στενότερων πλέον συνεργατών του πρωθυπουργού Γ. Στουρνάρα) οι 31 (12 υπουργοί, 7 αναπληρωτές και 12 υφυπουργοί) προέρχονταν από τη Ν.Δ. Η συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ περιορίζονταν αθροιστικά στα 8 μέλη, 4 από κάθε κόμμα (2 υπουργούς, 2 υφυπουργούς). Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η «έξοδος» της ΔΗΜΑΡ εκτονώνει τις πιέσεις για τις θέσεις στο νέο υπουργικό συμβούλιο, η εικαζόμενη διάθεση του ΠΑΣΟΚ να ισχύει η ποσόστωση 2 προς 1 για τους γαλάζιους και πράσινους υπουργούς δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη μείωση των νεοδημοκρατικών στελεχών ή σε αύξηση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου σε έναν αριθμό κοντά στα 45, εκ των οποίων το ένα τρίτο από το ΠΑΣΟΚ.

Μαξίμου και Ιπποκράτους περιγράφουν ένα σαρωτικά νέο σχήμα, με λίγες σταθερές ως προς το σημερινό. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η συμμετοχή ή μη του κ. Ευ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου στο σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να διεκδικήσει ό,τι συμβαίνει σε αντίστοιχες κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη, δηλαδή τη θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού Εξωτερικών. Οπως είναι προφανές μία τέτοια εξέλιξη προκαλεί τριβές μεταξύ Μαξίμου και του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και ο πρωθυπουργός φέρεται να αντιπρότεινε στον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την εποπτεία

Ελάχιστα της μεγάλης αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Τομέα. Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος θεωρείται, δεδομένα, παρών και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, όπως εξάλλου και οι Κωστής Χατζηδάκης (θα διατηρήσει το ήμισυ του σημερινού υπουργείου από το οποίο θα διασπαστούν πιθανά τα δημόσια έργα και μεταφορές), Νίκος Δένδιας, Δημήτρης Σταμάτης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Ολγα Κεφαλογιάννη.

Ως πολύ πιθανές νέοι είσοδοι ακούγονται αυτές των Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάκη Βορίδη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να αξιοποιήσει στελέχη νέας γενιάς από την περιφέρεια, όπου και για εκλογικούς λόγους θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η Ν.Δ.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, παραμένουν οι κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και Δημήτρης Κούρκουλας, ενώ δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του Ευάγγελου Λιβιεράτου και η ανάληψη του υπ. Περιβάλλοντος από τον κ. Γιάννη Μανιάτη. Μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Υγείας κατέληγε, κατά πληροφορίες, στο ΠΑΣΟΚ το δεύτερο, με την κ. Φώφη Γεννηματά να αναλαμβάνει το τιμόνι. Ισχυρό είναι το σενάριο επιστροφής στην κυβέρνηση και του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το όνομα του οποίου ακούγεται για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή εναλλακτικά Δικαιοσύνης. Από το χαρτοφυλάκιο του κ. Χρυσοχοΐδη, θα εξαρτηθεί και η θέση του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου σε ένα εκ των υπουργείων Εσωτερικών ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναλάβει το τμήμα του Ανάπτυξης που θα αποκοπεί αλλά και θέση αναπληρωτή στο Οικονομικών και επιχειρείται να πειστεί ο κ. Φ. Σαχινίδης να συμμετάσχει. Η Ιπποκράτους αναμένεται να τοποθετήσει σειρά αναπληρωτών και υφυπουργών μεταξύ άλλων και του αρμοδίου για την ΕΡΤ (ακούγονται τα ονόματα των Εύης Χριστοφιλοπούλου, Σ. Κεδίκογλου αλλά και στελεχών νεότερης γενιάς, ακόμη και εξωκοινοβουλευτικών).

Ο ανασχηματισμός δεν θα περιορισθεί στο υπουργικό συμβούλιο αλλά θα επεκταθεί και στις θέσεις γεν. γραμματέων και επικεφαλής οργανισμών που χηρεύουν λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ ή λόγω αποδοτικότητας των νυν διοικήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη το Μαξίμου έχει καταλήξει στην αλλαγή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ (Λ. Παπαγεωργόπουλος), η οποία ορίστηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos