Ζάεφ: "Oι Έλληνες οι Mακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία"

17 Ιουνίου 2018 13:01

Υπογράφηκε η συμφωνίας Αθήνας- Σκοπίων, για το ονοματολογικό, στους Ψαράδες Πρεσπών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία, έπειτα από τους χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Τη συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας- και αφού ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα του και τη χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα- οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη που τους μετέφεραν στην άλλη όχθη της λίμνης. Εκεί, στην κωμόπολη Οτέσοβο της ΠΓΔΜ, θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Πρώτος έφτασε στην εξέδρα που θα γίνει η τελετή ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Μάλιστα, κάποιοι τραγούδησαν το «Happy birthday» στην ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γιατί είχαν τα γενέθλιά τους χθες και σήμερα αντίστοιχα!

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στον χώρο ο Αλέξης Τσίπρας, χειροκροτούμενος και πήγε στην μαρίνα και υποδέχθηκε τον Ζόραν Ζάεφ, που έφτασε με σκάφος μέσω της λίμνης, με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Τσίπρας: Το δικό μας ραντεβού με την ιστορία

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και θύμισε τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, πριν από 6 μήνες στο Νταβός. «Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», συνέχισε, τη χαρακτήρισε πατριωτική και συμπλήρωσε ότι επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν.

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

Ζάεφ: Κάνουμε ένα βήμα μπροστά

«Αξιότιμε φίλε Αλέξη», είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη», πρόσθεσε.

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις. Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα», συνέχισε και πρόσθεσε «θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία».

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»

«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας. Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Στην περιοχή έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε διασταύρωση έχουν στηθεί μπλόκα και οι αστυνομικοί σταματούν τα αυτοκίνητα οι επιβάτες των οποίων δεν διαθέτουν ειδική άδεια. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δημοσιογράφοι πέρασαν 4 μπλόκα για να φτάσουν στο σημείο που θα γίνει η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Εχουν στηθεί ανιχνευτές μετάλλων, ενώ αστυνομικοί με σκύλους κάνουν διαρκώς έρευνες. Επί ποδός είναι και το λιμενικό, που «χτενίζει» τη λίμνη από το πρωί.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos