×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συμφωνία με την τρόικα για τη δόση

08 Ιουλίου 2013 09:30

Με την πεποίθηση ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

«Σίγουρη» θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών τη συμφωνία με την τρόικα σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες και εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε το απόγευμα το Eurogroup να πει το «ναι» στην εκταμίευση της δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

«Η συμφωνία είναι επί της ουσίας κλεισμένη, μένουν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στα κείμενα που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Δεν μας ενδιαφέρει αν η δόση καταβληθεί στο σύνολό της ή τμηματικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία πολιτική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση», τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χθες το μεσημέρι, μιλώντας στο «Εθνος» αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου επί ελληνικού εδάφους «ραντεβού» του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο-σκούπα με τα προαπαιτούμενα γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή και σε κάθε περίπτωση θα πάει στο Κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τη σύσκεψη και δήλωσε «αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, υπογραμμίζοντας πως «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο, ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

Ο κ. Στουρνάρας νωρίς χθες το απόγευμα πέταξε για Βρυξέλλες μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας και αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου μαζί τους επί βελγικού εδάφους.

Τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα εξετάζονται σήμερα το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου στη συνέχεια στο Eurogroup να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική τους μορφή, τα κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου και να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τμηματική καταβολή της, με τις επιμέρους δόσεις να αποδεσμεύονται μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα στα ακόλουθα ζητήματα:

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων. Θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με το παλιό μισθολόγιο. Οι απώλειες εσόδων ύψους 250 εκατ. ευρώ θα αντισταθμιστούν εν μέρει κατά 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μισθολογικές απώλειες για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς.

Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Ως ισοδύναμο μέτρο έχει προταθεί η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο του 2014 από τις εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ (1,2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014) κλείνει σε μεγάλο βαθμό μέσω της αυτόματης περικοπής υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Οπως τονίζουν στο οικονομικό επιτελείο, «συνολικά προτάθηκαν 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η τρόικα αποδέχθηκε ότι το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ προκλήθηκε από «εξωγενείς» παράγοντες και έτσι δεν επέμεινε στην ενεργοποίηση της ρήτρας επιβολής πρόσθετων μέτρων για την... αστοχία στα έσοδα.

Ετσι ο φετινός στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιορίστηκε στα 1,6 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση η διαφορά του 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί το 2014.

Πλέον, το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εξασφαλίσει συνολικά έσοδα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

ΑΚΡΙΒΑ ΙΧ, ΠΙΣΙΝΕΣ, ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Επανέρχεται ο φόρος πολυτελείας

Επανέρχεται από φέτος και όχι από το 2014 ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» σε αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη, ενώ αναζητείται φόρμουλα για τα σκάφη αναψυχής καθώς οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν «τέλος πλόων».

Αρχικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνέδεαν την επαναφορά του φόρου πολυτελείας έναν χρόνο νωρίτερα με την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Κι αυτό, καθώς τα αναμενόμενα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο (υπολογίζονται στα 110 εκατ. ευρώ περίπου) θα κάλυπταν τις απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ πιλοτικά για ένα εξάμηνο.

Ομως, όπως έγινε γνωστό χθες, τελικά ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης»... αποσυνδέθηκε από την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για την οποία αναμένεται η απάντηση της τρόικας εντός της εβδομάδας και θα εφαρμοστεί από το τρέχον έτος παρότι είχε θεσμοθετηθεί για το 2014.

Ειδικότερα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης).

Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Ο νέος φόρος αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Ο νέος φόρος ξεκινά από τα 418 ευρώ για αυτοκίνητα 1929 κυβικών εκατοστών που δεν έχουν κλείσει πέντε χρόνια από την ημέρα ταξινόμησης. Για 2.500 κυβικά φθάνει στα 665 ευρώ.

Στις πισίνες ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Σε πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων ο φόρος είναι 960 ευρώ τον χρόνο και σε πισίνα 50 τ.μ. φθάνει τα 1.600 ευρώ.

Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να υπογραμμίζει πως η τρόικα αναμένεται να δώσει την τελική της απάντηση εντός της εβδομάδας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos