Νέες θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας

06 Αυγούστου 2013 11:22

Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «εκπέμπουν» τα βελτιωμένα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου, οι αυξημένες αεροπορικές αφίξεις τουριστών και οι ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας, ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς και βαθιάς ύφεσης.

Τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τον μηνιαίο στόχο, προκαλώντας την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αντισταθμιστεί η υστέρηση εσόδων του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το σύνολο των εσόδων (προ επιστροφών φόρων) του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,76 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ή 14,3% έναντι του περσινού Ιουλίου, και κατά 118 εκατ. ή 2,5% έναντι του μηνιαίου στόχου (4,651 εκατ. ευρώ). Επίσης, τον Ιούλιο καταγράφεται για πέμπτο συνεχή μήνα θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, ενώ δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας. H επίδοση αυτή μπορεί να είναι μικρότερη από τις 14.131 θέσεις εργασίας τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ωστόσο το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 είναι πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008.

Πάντως, από τη βελτίωση του ισοζυγίου στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να μην ευνοούνται οι ηλικίες από 30 ετών και άνω. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε επτά αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 11,7% αγγίζοντας τα 1,65 εκατ. έναντι 1,47 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2012.

Τέλος, ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από την αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ παρατηρείται επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του τζίρου στο λιανεμπόριο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos