×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ομπάμα με Σαμαρά για την κρίση

07 Αυγούστου 2013 11:01

Η οικονομία στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η νέα θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

Τριήμερο εντατικών επαφών -με αποκορύφωμα τη συνάντηση, αύριο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα- εγκαινιάζει από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε και Νέα Υόρκη. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι προσδοκά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα να λειτουργήσει ως αφετηρία για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, το οποίο συνδιαμορφώνουν η προσπάθεια της χώρας μας να υπερβεί την οικονομική κρίση, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου στον ενεργειακό τομέα και σε σχέση με τη γενικότερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσθήκη, λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Σαμαράς από την Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας, ξεχωριστής συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Ομπάμα, καταδεικνύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς να αξιοποιήσει την επίσκεψη για να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και στα οποία η Ελλάδα έχει ρόλο.

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης με τον κ. Ομπάμα βρίσκεται, βεβαίως, η οικονομική κρίση. Η Αθήνα επιθυμεί να κερδίσει την αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει, τη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και την κατανόηση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων και το ζητούμενο είναι η στροφή στην ανάπτυξη. Ενα μήνυμα υποστηρικτικό για επενδύσεις στην Ελλάδα θα ήταν, τέλος, κάτι περισσότερο από επιθυμητό.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα της ενέργειας. Η Ελλάδα, μετά την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθίσταται σημαντικός «παίκτης» στην πολιτική διαφοροποίησης των πηγών και των οδών μεταφοράς ενέργειας, που παγίως προωθούν οι ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η αμερικανική πλευρά δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και για την αναβάθμιση της συνεργασίας στο τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που μπορεί να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή που απειλείται με γενικότερη αποσταθεροποίηση.

Αυτός ο τελευταίος κίνδυνος, οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης από τη Συρία στις γειτονικές χώρες και η ανησυχία για την αναταραχή που ακολούθησε τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την Αίγυπτο, αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση με τον κ. Κέρι. Η Ουάσιγκτον επανασχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και αναζητεί έμπιστους συνομιλητές. Ενδιαφέρεται, ως εκ τούτου, να ακούσει την άποψη της Αθήνας για τις εξελίξεις, καθώς, παρά την οικονομική κρίση, η χώρα μας αποτελεί σημαντική νησίδα σταθερότητας, ενώ η γεωγραφική θέση και οι υποδομές, με κυρίαρχη τη βάση της Σούδας, την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό, με επίκεντρο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη για επαφές με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και επικεφαλής επενδυτικών ομίλων. Μετά τις συναντήσεις με τους κ. Ομπάμα και Κέρι στην Ουάσιγκτον, θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εκπροσώπους της ομογένειας και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos