×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα

09 Αυγούστου 2013 08:41

Σαμαράς: «Να μην γίνει η Ελλάδα θύμα των αντιθέσεων ΔΝΤ και ΕΕ». Για πολύ θερμό κλίμα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά τις οποίες αναλύθηκαν τα θέματα της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και τα εθνικά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ότι ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ΔΝΤ και ΕΕ θα έβλαπτε την χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και της ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.

Επιπλέον ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.

Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα, έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και σε εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί, είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Συζητήθηκε επίσης το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Για το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την συνάντηση που προηγήθηκε, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για το κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη, και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας.

Σχετικά με τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό, αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ μένει να φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος ή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos