×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πρώτο πλάνο η διαθεσιμότητα στη σύσκεψη στο Μαξίμου

20 Αυγούστου 2013 12:18

Με στόχο να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της νέας αξιολόγησης της τρόικας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει από τώρα να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά να είναι έτοιμος σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του έναντι των δανειστών της χώρας.

Αυτό είναι και το κυρίαρχο αντικείμενο της σημερινής ευρείας σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, των υφυπουργών και των γ.γ. υπουργείων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των λεγόμενων προαπαιτούμενων ενεργειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μέχρι τις 23 του μηνός ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει στα χέρια του συγκεκριμένους αριθμούς (από το κάθε υπουργείο ξεχωριστά) υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Ο συνολικός αριθμός, σε αυτή τη φάση, ανέρχεται στις 12.500 και όπως βεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με δεδομένο ότι όλοι οι υπουργοί έχουν κάνει ήδη τη σχετική προετοιμασία.

Πιέσεις

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, άλλωστε, έχει ασκήσει έντονες πιέσεις προς όλους έτσι ώστε το σχετικό πρόγραμμα να είναι έτοιμο άμεσα και να αποφευχθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Στη σημερινή σύσκεψη θα τεθεί και το θέμα των εσόδων, αλλά και της πορείας αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται καθησυχαστικό και για τα δύο ζητήματα, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των σχετικών ποσοστών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η άποψη ότι η αποπομπή του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επέκταση της επένδυσης της cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά θα υπάρξει στην πορεία απελευθέρωσης των «κλειστών επαγγελμάτων» (βλ. δικηγόροι) αλλά και για την ενοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών, που έχει ήδη εξαγγελθεί.

Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα τις επόμενες ημέρες και αφού εχει ολοκληρωθεί η εισήγηση των συμβούλων που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Οι πλειστηριασμοί

Για το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, αναλυτική συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει σήμερα , με δεδομένο ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την τρόικα και η κυβέρνηση έχει χρόνο να διαμορφώσει τη νέα ρύθμιση, καθώς αυτή που σήμερα ισχύει λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

Εφόσον ο σχεδιασμός προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Σεπτέμβρη δεν θα έχει χαρακτήρα «θρίλερ», όπως είχε συμβεί με προηγούμενες και παράλληλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχοντας υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα θα είναι σε καλύτερη/ισχυρότερη θέση να διεκδικήσει νέα μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως είναι αυτοί στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση του κ. Σαμαρά.

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται τα υπουργεία

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη διαθεσιμότητα θα ζητήσει, μεταξύ άλλων μνημονιακών δεσμεύσεων, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικός στόχος αποτελεί για όλα τα υπουργεία να έχουν ολοκληρώσει τις λίστες με τις καταργούμενες οργανικές θέσεις μέσα σε τρεις ημέρες, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου που θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο για τη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα υπουργεία έχουν ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να θέσουν σε κινητικότητα περισσότερους από 9.820 υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο συμπληρώνοντας το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων.

Αμέσως μετά την κατάργηση των οργανικών θέσεων ανά υπουργείο θα ξεκινήσει η φάση της αξιολόγησης του προσωπικού από την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι με τη χαμηλότερη μοριοδότηση. Οι λίστες με τα «ονοματεπώνυμα» των διαθέσιμων υπαλλήλων θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει επιτελικό ρόλο στην εφαρμογή της κινητικότητας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι στόχοι για τη διαθεσιμότητα θα επιτευχθούν και θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν επιμέρους θέματα ανά υπουργείο όσον αφορά την εφαρμογή της κινητικότητας και θα επισημανθούν καθυστερήσεις και τυχόν αστοχίες.

Για παράδειγμα έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις στον καθορισμό κριτηρίων αξιολόγησης των δομών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ απ΄ όπου το υπουργείο Παιδείας έχει υπολογίσει ότι θα προκύψουν περίπου 1.500 πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί τα κριτήρια αξιολόγησης των δομών στους δήμους της χώρας.

Οι πρώτες αξιολογήσεις διοικητικών δομών δήμων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζονται ελλιπείς αφού σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς κύκλους για παράδειγμα οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στα σχέδια στελέχωσης που έχουν διαμορφώσει δεν καταγράφουν πλεονάζον προσωπικό.

Μεταξύ των μνημονιακών στόχων μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι η κατάρτιση σχεδίων στελέχωσης για φορείς του Δημοσίου, που αφορούν 400.000 υπαλλήλους. Μέχρι στιγμής έχουν καταρτιστεί σχέδια στελέχωσης για 361.000 υπαλλήλους και λόγω της μετατόπισης της αξιολόγησης των ΟΤΑ τον Οκτώβριο η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επισπεύσει την αξιολόγηση των δομών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι ο ΟΑΕΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ.

Στοίχημα η αμυντική βιομηχανία

H αναδιάρθρωση των αμυντικών επιχειρήσεων ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποτελεί δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο καθώς θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση προσωπικού σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Αλλωστε, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου είναι και η εξυγίανση των εταιρειών αυτών.

Το ζήτημα θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλωστε ο κ. Στουρνάρας έχει ζητήσει από τα μέσα Ιουλίου να είναι έτοιμες οι μελέτες αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται κάθετοι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθηθεί μοντέλο «ξαφνικού θανάτου» αντίστοιχο με αυτό της ΕΡΤ.

Ετσι δεν πρόκειται να κλείσει καμία από τις τρεις επιχειρήσεις, αλλά θα επιδιωχθεί η αναδιάρθρωσή τους εν λειτουργία με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να μειωθούν δραστικά οι θέσεις εργασίας.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η συγχώνευση των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ με παράλληλη κατάργηση τμημάτων τους.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr