Σπριντ 20 ημερών για να κλείσουν μέτωπα

25 Αυγούστου 2013 14:23

Με τη γνωστή ρήση ότι «η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι αυτή λίγο πριν ξημερώσει», αντιμετωπίζουν κυβερνητικά στελέχη τα μέτωπα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Σαμαράς με το τέλος της θερινής ραστώνης.

Σπριντ 20 ημερών για να κλείσουν μέτωπα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το φθινόπωρο προμηνύεται καυτό σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο αλλά πιστεύουν ότι εάν ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '14, θα αρχίσει να φαίνεται το πολυσυζητημένο «φως» στο βάθος του τούνελ.

Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα είναι να μπορέσει τώρα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να πείσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και την κοινωνία ότι τα δύσκολα βρίσκονται πλέον πίσω μας και ότι οι θυσίες των πολιτών θα αρχίσουν άμεσα να αποδίδουν καρπούς.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν ήδη τη δυσπιστία της κοινής γνώμης αλλά και πολλών κυβερνητικών βουλευτών, ενώ παράλληλα θα κληθούν πολύ σύντομα (στα τέλη Σεπτεμβρίου) να απαντήσουν με πειστικό τρόπο στην τρόικα και στις οποίες επιφυλάξεις διατυπώσουν οι εκπρόσωποί της, σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο στόχος

Ο κ. Σαμαράς θέλησε αμέσως μετά την επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές του να δώσει τον τόνο της επιτάχυνσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και ζήτησε από τους υπουργούς του να λειτουργούν «θεωρώντας ότι βρίσκονται ήδη στον Σεπτέμβρη».

Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων και οι αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε θορύβησαν τις ηγεσίες των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

 

Πεποίθησή του αποτελεί το γεγονός ότι εάν η Αθήνα είναι πλήρως έτοιμη σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας, τότε η επίσκεψη των δανειστών μας στα τέλη του ερχόμενου μήνα δεν θα εξελιχθεί σε θρίλερ ως προς τη νέα δόση και αφετέρου θα μπορέσει ο ίδιος να διεκδικήσει μείωση φορολογικών συντελεστών (βλ. πετρέλαιο θέρμανσης) και να δώσει την εικόνα στους πολίτες ότι η περίοδος της βαριάς δημοσιονομικής προσαρμογής τελειώνει.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, έστω και εάν η περίοδος εφαρμογής τους δεν είναι άμεση, θα λειτουργήσουν εκτονωτικά στην κοινωνία και θα απομονώσουν τους συνδικαλιστές που σε σημαντικούς τομείς (υγεία, παιδεία) έχουν ταχθεί υπέρ μιας μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Το μήνυμα της ελπίδας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες θα επιχειρήσουν να εκπέμψουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης στις 7 Σεπτεμβρίου και δυο ημέρες αργότερα θα είναι εκεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία θα «τρέξει» η κυβέρνηση το επόμενο 20ήμερο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, τότε οι συναντήσεις με την τρόικα θα είναι σαφώς πιο εύκολες και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις...

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ» ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΙΑΡΡΟΩΝ

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες

Σε μια προσπάθεια εκτό­νωσης της έντασης στο εσωτερικό των κοινοβου­λευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αποδυθούν το αμέσως προσεχές διάστημα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εν όψει του δύσκολου -και κοινοβουλευτικά- φθινοπώρου που ακολουθεί.

Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων και οι αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε θορύβησαν τις ηγεσίες των δύο κυβερνητικών κομμάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, το «πολιτικό μασάζ» σε βουλευτές θα ξεκινήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, από υπουργούς και στενούς συνεργάτες των δυο ηγετών.

Ηδη ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στα μέλη της κυβέρνησης να ενημερώνουν άμεσα τους βουλευτές για όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν (κάτι που γίνεται ήδη από τους κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη), ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κάνει και ο ίδιος -εάν χρειαστεί- συναντήσεις με μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι βουλευτές δεν θα φτάσουν στο σημείο της καταψήφισης νομοσχεδίων που σχετίζονται άμεσα με τις υποχρεώσεις της χώρας και συμπληρώνουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πως όλοι γνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών και δεν θα προκαλούσαν τώρα τέτοιας έκτασης κυβερνητικό - πολιτικό πρόβλημα.

Επίσης, τα ίδια πρόσωπα διευκρίνιζαν πως ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής, όταν πολύ πρόσφατα διεμήνυσε ότι τυχόν καταψήφιση τέτοιου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με άμεση διαγραφή.

Τα νομοσχέδια που θεωρούνται «δύσκολα» και από εσωκομματικής πλευράς είναι το νέο φορολογικό (που θα περιλαμβάνει και τον νέο φόρο ακινήτων) και η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, που πιθανώς θα χρειαστεί να «περάσει» από τη Βουλή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos