×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μπαίνει στο συρτάρι το 42%

12 Σεπτεμβρίου 2013 11:15

«Ζωντανό» τον διάλογο θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό «χάρτη», αν και η προοπτική του 42% για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών φαίνεται να υποχωρεί μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στη «θεσμική ατζέντα» που επιδιώκει να ανοίξει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται τόσο η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όσο και το θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα και τη διαφθορά.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει, πάντως, μια ευρύτερη συζήτηση για αυτοδιοικητικά θέματα «πριμοδοτεί» και η στάση της ΚΕΔΕ, η οποία στη χθεσινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μιχελάκη δεν αρνήθηκε το διάλογο, με τον «πράσινο» πρόεδρό της Κ. Ασκούνη να ζητά διερεύνηση πλαισίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για τα αυτοδιοικητικά προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει ρύθμιση-μπόνους για τον πρώτο σε ποσοστό (άνω του 42%) υποψήφιο δήμαρχο, ώστε να εξασφαλίζει ταυτόχρονα και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

«Για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης - όμως κάποια κόμματα έσπευσαν να εκφράσουν την άποψή τους χωρίς καν να το δουν και να το εξετάσουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, υποστηρίζοντας ότι το υπό σύνταξη σχέδιο νόμου στοχεύει στο «ακηδεμόνευτο» της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο σπάσιμο των κομματικών γραμμών.

«Δεν μπορεί να συζητήσουμε μόνο για το εκλογικό σύστημα, χωρίς να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την αναβάθμιση του ρόλου και του θεσμού της αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα», απάντησε μετά το ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου ο Κ. Ασκούνης, αφήνοντας πάντως σημαντικά περιθώρια για την έναρξη του διαλόγου.

Προφανές είναι ότι «αγκάθια» στον διάλογο είναι εκτός από την κατάργηση του 50+1 για την εκλογή των δημάρχων και το κοινό ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων.

Σε κάθε περίπτωση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στις 18 και 25 Μαΐου του 2014 αρκεί η απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 ψήφων - πράγμα που σημαίνει ότι για την προώθηση των όποιων αλλαγών αρκεί να συμφωνήσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των αλλαγών στον αυτοδιοικητικό «χάρτη» αναμένεται να συζητηθεί σε προσεχές ραντεβού των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Κλειστή σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές που προωθούνται

Ευρύτερη συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές όχι μόνο στο αυτοδιοικητικό πεδίο αλλά και στον «χάρτη» του πολιτικού συστήματος αντιπροτείνει το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι βουλευτές του αντιδρούν έντονα στην προοπτική να ισχύσει το 42%.

Το ζήτημα ετέθη σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο, όπου στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Κουκουλόπουλος, Ανδρουλάκης, Ντόλιος, τάχθηκαν ευθέως υπέρ της εκλογής με ισχυρή πλειοψηφία δημάρχων και περιφερειαρχών. Αν και απουσίαζε από τη σύσκεψη ο πρώην υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, είχε διαμηνύσει και αυτός (σε επικοινωνία του με τον Ν. Ανδρουλάκη) ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την «επαναφορά» του 42%.

Είναι αυτονόητο ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει, χωρίς να προκαλεί τριγμούς στο προφίλ της κυβερνητικής συνεργασίας, να συμμετάσχει στον διάλογο διευρύνοντας την ατζέντα.

«Εμείς δεν θα μιλήσουμε μόνο για τεχνικά θέματα, αλλά για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές του πολιτικού συστήματος», έλεγαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μετά τη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος και οι Γ. Σγουρός και Κ. Ασκούνης.

Σήμερα, σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το θέμα του εκλογικού νόμου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos