×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Γκάλοπ - καμπανάκι για όλα τα κόμματα

13 Σεπτεμβρίου 2013 10:46

Χωρίς χαμόγελα, αλλά αντίθετα με έκδηλο προβληματισμό, υποδέχθηκαν σχεδόν όλα τα κόμματα τις πρώτες -μετά τη θερινή ραστώνη- δημοσκοπήσεις.

Η μείωση της επιρροής της κυβέρνησης έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε -για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- στην πρόθεση ψήφου, η στασιμότητα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και η παρουσία της ΔΗΜΑΡ για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα στο όριο του 3% είναι στοιχεία που προφανώς και δεν προσφέρονται για... πανηγυρισμούς.

Στα κομματικά επιτελεία κατεγράφη ήδη ο προβληματισμός αυτός στις πρώτες συσκέψεις και οι ηγεσίες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, έτσι ώστε να αντιστρέψουν αυτό το αρνητικό κλίμα. Είναι βέβαιο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι η πόλωση, καθώς τα κόμματα εκτιμούν ότι μόνον έτσι μπορούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, γεγονός που εάν συμβεί θα οδηγήσει και στην αύξηση των εκλογικών ποσοστών.

Στη ΝΔ, ο προβληματισμός που υπάρχει δεν αφορά τόσο το οριακό προβάδισμα που εμφάνισε και στις δύο δημοσκοπήσεις (Public Issue και Pulse) ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- το 1% ή το 1,5% κινείται σαφώς στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ο προβληματισμός εστιάζεται στη μείωση της διαφοράς που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στον πινάκα της παράστασης νίκης, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι αισιόδοξοι ως προς την έκβαση της επόμενης αναμέτρησης, ενώ είναι σημαντικό ότι, πάρα το ότι η εικόνα του κ. Σαμαρά εξακολουθεί να υπερέχει έναντι αυτής του κ. Τσίπρα, η διαφορά έχει επίσης μειωθεί σε επίπεδο ποσοστών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν -και ορθά- ότι ο κ. Σαμαράς ήταν και παραμένει το ισχυρό «χαρτί» της ΝΔ, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ενασχόλησή του με όλα τα ζητήματα είναι πιθανόν να προκαλέσει φθορά.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αιφνιδιάστηκαν από τα αποτελέσματα των δύο ερευνών, καθώς θεωρούσαν ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που εξέπεμψε θα επιδρούσε στην ψυχολογία των πολιτών.

Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε σε αυτές τις έρευνες, αλλά -όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί- εάν στο μήνυμα αυτό δοθεί συνέχεια, μέσα από μια ολοκληρωμένη καμπάνια, τότε τα αποτελέσματα θα φανούν στις επόμενες μετρήσεις.

Στη ΝΔ, πάντως, «είδαν» και θετικά στοιχεία μέσα στις δύο δημοσκοπήσεις. Οπως εξηγούσε στο «Eθνος» τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις δυνάμεις της, παρά το γεγονός ότι η κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και η κόπωση είναι λογικό να επηρεάζει την πρόθεση ψήφου των πολιτών. «Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια κακή στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένουν στάσιμα, οπότε αμέσως μόλις φανεί η ανάκαμψη η ΝΔ θα αποκτήσει και πάλι το προβάδισμα», υποστήριξε.

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Φοβίζει η «έκρηξη» της Χρυσής Αυγής

Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, όπως εμφανίζονται και στις δύο μετρήσεις, προκαλεί «πονοκέφαλο» σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ακόμη δεν έχει εκτονωθεί η αντίδραση μέρους της κοινής γνώμης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία τριετία, αλλά ευελπιστούν ότι αμέσως μόλις αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και υπάρξουν πολιτικές ανακούφισης για τους ασθενέστερους, τότε αυτόματα τα ποσοστά του ακροδεξιού αυτού μορφώματος θα μειωθούν. Θεωρούν, δε, δεδομένο ότι οι πολίτες που επιλέγουν το ναζιστικό κόμμα, δεν είναι στην πλειοψηφία τους φασίστες, αλλά αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιβληθεί.

ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφία» της κρίσης τα ευρήματα

Με χαμόγελα ικανοποίησης έγιναν δεκτές οι δύο μετρήσεις κοινής γνώμης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η Κουμουνδούρου κρατάει γενικώς χαμηλούς τόνους και μελετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικές τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου -επιβεβαιώνουν όπως λένε «την υφέρπουσα κοινωνική οργή, η οποία επηρεάζει άμεσα τις πολιτικές συμπεριφορές»- χωρίς πάντως να θεωρούν ότι από αυτές προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις της κοινής γνώμης.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να παίρνει την κατιούσα, ενώ περιμένουν να δουν εάν οι τάσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν και με το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων.

Τα Μνημόνια

«Η τάση αυτή δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη», λένε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στην εφαρμογή των Μνημονίων αλλά και στην κοινή αντίληψη που διαπερνά όλους τους πολίτες ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα «πολιτικά εκτεθειμένα» και τους βαραίνουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι όχι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά έχει σαφές προβάδισμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων «ενθαρρυντικά».

Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι «ο κόσμος δεν περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο δεν έχει υποστεί σοβαρές ή καθόλου συνέπειες από την κρίση».

Στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως πλέον τα 2/3 της κοινωνίας βρίσκονται εκτός των τειχών, αναγνωρίζουν όμως ότι ακόμη «δεν έχει ξεδιπλωθεί το ρεύμα της δημοκρατικής ανατροπής».

Στελέχη της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν ανησυχητικά τα ευρήματα τα οποία καταγράφουν την ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής, ενώ αποδίδουν πολλαπλές ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, η οποία -όπως λένε- «προωθεί τη θεωρία των δύο άκρων».

Στηρίζουν ελπίδες στην Κεντροαριστερά

Τις «γκρίζες ζώνες» και τα σκοτεινά σημεία, την ασφαλή «μέθοδο» για να υπερβούν τις αδυναμίες, που καταγράφονται στα πρώτα φθινοπωρινά γκάλοπ, μελετά ήδη το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, παρότι ανέμεναν καλύτερες «επιδόσεις» στις δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι το «παιχνίδι» είναι ακόμη ανοιχτό και επενδύουν στην επιχείρηση ανασυγκρότησης του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Το Συμπόσιο για την 3η Σεπτέμβρη δημιούργησε μια νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ και με τα 'επόμενα βήματα' που σχεδιάζουμε πιστεύουμε ότι θα αποκτήσει δυναμική το όλο εγχείρημα», έλεγε χθες στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, μη αποφεύγοντας πάντως να εκφράσει τον προβληματισμό του για τη μικρή αύξηση του δημοσκοπικού ποσοστού και τη χαμηλή δημοτικότητα της ηγεσίας.

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να πάμε βήμα βήμα. Και στις ευρωεκλογές να απαντήσουμε όχι πια με άρθρα, με λόγια, αλλά ουσιαστικά σε αυτό που ζητά ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού: μια νέα παράταξη στην Κεντροαριστερά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Οδ. Κωνσταντινόπουλος, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι τα σταθερά βήματα (που απαιτούνται) δεν φέρνουν «άλματα» στις δημοσκοπήσεις. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατηρούν πάντως επιφυλάξεις για την «εικόνα» που εκπέμπει το κόμμα στην παρούσα φάση και επισημαίνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους (προς το παρόν...) ότι χρειάζεται «καθαρό στίγμα» και «μικρές νίκες» στη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να αποκλειστούν νέα οριζόντια μέτρα. «Το στοίχημά μας πρέπει να αφορά στη σημαντική άνοδο των δυνάμεών μας στα γκάλοπ του Δεκέμβρη - δηλαδή στο φινάλε του 'καυτού' τριμήνου που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του κόμματος και της κυβερνητικής συνεργασίας», λέει με νόημα στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ...

ΠΤΩΣΗ

Ανησυχία στη ΔΗΜΑΡ

Προβληματισμός υπάρχει στη ΔΗΜΑΡ για τα ποσοστά που καταγράφει το κόμμα στα τελευταία γκάλοπ, σύμφωνα με τα οποία η εκλογική δύναμη του κόμματος του Φ. Κουβέλη έχει εμφανίσει σοβαρές απώλειες και κυμαίνεται οριακά στο 3%, που αποτελεί και όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο. Ηγετικά στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι είναι πρόσφατη η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και υποστηρίζουν ότι χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθεί από την κοινωνία η πολιτική που ακολουθεί το κόμμα σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά και για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα εκλογές -εντός του επόμενου διμήνου- και γίνουν το 2014, τότε η ΔΗΜΑΡ θα καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά, καθώς θα γίνει σαφές ότι η πολιτική επιλογή για αποχώρηση από την κυβέρνηση ήταν ορθή, κυρίως μετά την εφαρμογή νέων δυσβάσταχτων μέτρων. Στο κόμμα του Φ. Κουβέλη υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα υπάρξει, μόνο αν ξεκινήσει άμεσα η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos