Σημαντικές επαφές Σαμαρά στις ΗΠΑ κατά τη δεύτερη επίσκεψή του

15 Σεπτεμβρίου 2013 12:07

Τη δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σε διάστημα επτά εβδομάδων, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά τις συναντήσεις

που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζον Κέρι, στις 8 Αυγούστου, προσβλέπει αυτή τη φορά σε επαφές με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά και την Ομογένεια.

Του Αθανάσιου Έλλις

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος δείχνει να επενδύει στην στήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας - σε ποιο βαθμό θα φανεί στην πορεία - θα μιλήσει σε ανοιχτή ομογενειακή συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, στις 29 ή 30 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια πόλη θα έχει και πάλι επαφές με σημαντικούς επιχειρηματίες, Ελληνοαμερικανούς και άλλους, επιβεβαιώνοντας την προτεραιότητα που δίνει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι νέες συναντήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη «Μέκκα» των διεθνών χρηματαγορών, ερμηνεύονται ως πρόθεσή του να επιδείξει το έντονο προσωπικό του ενδιαφέρον και ταυτόχρονα, να εκπέμψει συνέπεια και συνέχεια, και να οικοδομήσει έναν λειτουργικό δίαυλο επικοινωνίας με επενδυτικά funds και την επιχειρηματική κοινότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο κ. Σαμαράς θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά την εβδομαδιαία (21-28 Σεπτεμβρίου) παραμονή στην αμερικανική μεγαλούπολη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη Συρία, αλλά και η προετοιμασία του ΟΗΕ για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, πιθανώς εντός του Οκτωβρίου. Τα παραπάνω θέματα θα απασχολήσουν και την αναμενόμενη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη Νέα Υόρκη ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές και με τις ηγεσίες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, που παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά, παράλληλα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια θα μεταβεί για δυο ημέρες στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις στο Κογκρέσο, και πιθανώς με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Δεκεμβρίου του 2011. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης σε «δεξαμενή σκέψης» όπου θα προβάλλει μια θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα υπογραμμίσει παράλληλα και τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας σε μια εύφλεκτη περιοχή, όπως και τις ενεργειακές προοπτικές που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Παράλληλα, και ενώ θα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από την Τρόικα στην Αθήνα, επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι να συναντηθεί, πιθανώς στις 2 ή 3 Οκτωβρίου, στην έδρα του ΔΝΤ, με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν οριστικοποιηθεί η συνάντηση, ενδεχομένως να μην είναι παρών σε αυτή ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, η συμμετοχή του οποίου θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να παραβρεθεί σε εκδήλωση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», στην οποία θα είναι παρόντες σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος παραβρέθηκε και στην εναρκτήρια συνάντηση της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στην Αθήνα.

Είναι σαφές ότι οι πιεστικές εξελίξεις στο εσωτερικό δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη παραμονή μεγαλύτερης χρονιάς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και νέα επίσκεψη πέραν του Ατλαντικού, σε άλλες σημαντικές πόλεις, όπως τη Βοστόνη και το Σικάγο, αλλά και στη Δυτική Ακτή, πιθανώς σε συνδυασμό με επίσκεψη στον Καναδά.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos