×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Νέος στρατηγικός άξονας με Ισραήλ

09 Οκτωβρίου 2013 11:14

«Στρατηγική σχέση μακράς πνοής», που εκτείνεται σε τομείς όπως πρωτίστως η ενέργεια, αλλά και η άμυνα, η ασφάλεια, ο τουρισμός και οι επενδύσεις, αναπτύσσεται πλέον μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τα αποτελέσματα που είχε η επίσημη επίσκεψη του Α. Σαμαρά στα Ιεροσόλυμα και στο Τελ Αβίβ, όπου συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσκληση που απηύθυνε ο ίδιος ο Μπ. Νετανιάχου στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα». «Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι», προσέθεσε.

Το κλίμα στην ισραηλινή πρωτεύουσα ήταν εξαιρετικά θετικό για την ελληνική αποστολή και δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή, θέμα για το οποίο τόσο ο πρόεδρος Πέρες όσο και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχάρησαν δημόσια τον κ. Σαμαρά.

Στο επίκεντρο των ελληνοϊσραηλινών συνομιλιών ετέθη καταρχήν το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, υπέγραψε με τον Ισραηλινό υπουργό ομόλογό του (και νούμερο δύο της κυβέρνησης) Σιλβάν Σαλόμ συμφωνία 14 σημείων, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διενέργεια κοινών ερευνών φυσικών πόρων (υδρογονάνθρακες) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και από τη μεγαλόνησο στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από την Κρήτη ο αγωγός θα φτάνει στην Ευρώπη είτε μέσω της Αδριατικής είτε μέσω του Αιγαίου Πελάγους, όπου θα καταλήγει στην Καβάλα για να συνδεθεί με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκε επίσης και το θέμα κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Τέλος, ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον κ. Σαλόμ πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεθνή γύρο παραχωρήσεων ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, και ζήτησε τη συμμετοχή και των μεγάλων ισραηλινών εταιρειών.

Λίγο νωρίτερα, στις δηλώσεις που έκαναν μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους οι δύο πρωθυπουργοί έδωσαν έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν και να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του συνεχάρη τον κ. Σαμαρά για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι αυτή η προσπάθεια «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη».

Ικανοποίηση

Συγχαρητήρια από Νετανιάχου και Πέρες για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής

Με τη φράση «ποτέ ξανά» ο κ. Α. Σαμαράς έστειλε το μήνυμά του κατά του φασισμού, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τη Χρυσή Αυγή.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ. Τόσο ο πρόεδρος Πέρες όσο και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έκρυψαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, γεγονός, άλλωστε, που φάνηκε και από τα συγχαρητήρια που έδωσαν δημόσια στον κ. Σαμαρά και στον κ. Δένδια.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό, τόνισε ότι «καλώς δεν αφήσατε τους νεοναζιστές να σπιλώσουν την ιστορία της δημοκρατικής χώρας». «Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της», απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Νωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μία χώρα ανοχής και ελευθερίας», ενώ ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως και οι δύο λαοί υπέφεραν από τον ναζισμό και πως τώρα αυτό που φωνάζουν είναι «ποτέ ξανά».

Αυτές οι δύο λέξεις ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει γράφοντάς τες στο βιβλίο επισκεπτών στο Μουσείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το οποίο επισκέφθηκε χθες επικεφαλής σύσσωμης της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, στη συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, επαναβεβαίωσε την απόφασή του να φτάσει μέχρι τέλους τις έρευνες σε δικαστικό και αστυνομικό επίπεδο - προκειμένου να εξαρθρώσει πλήρως τη συγκεκριμένη εγκληματική - παραστρατιωτική οργάνωση, κάτι που υποδέχθηκαν με έκδηλη ικανοποίηση ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς είχε συζητήσεις για τις κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να εξαρθρώσει πλήρως τη Χρυσή Αυγή και στις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στις ΗΠΑ.

- «Μηδενική ανοχή στον νεοναζισμό, θα εξαφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή» διακήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «το νεοναζιστικό κόμμα ντροπή για οποιαδήποτε χώρα» και για την Ελλάδα που έχασε το 10% του πληθυσμού της στην Κατοχή. Προσέθεσε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή και υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία με σεβασμό στους νόμους είναι ισχυρότερη από τον εξτρεμισμό».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos