Συμφωνία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

17 Οκτωβρίου 2013 17:27

Την Τρίτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Θετική ψήφο θα δώσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Με ευρύτατη πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, έπειτα από τη δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα δώσει θετική ψήφο στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η τροπολογία του κυρίου Μιχελάκη για τις προϋποθέσεις αναστολής της χρηματοδότησης σε πολιτικά κόμματα, των οποίων η ηγεσία διώκεται για εγκληματική δραστηριότητα συναντάει παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όσον αφορά τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτές επικεντρώνονται κυρίως στην πρόβλεψη της τροπολογίας για λήψη απόφασης από τη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως προτείνει η κυβέρνηση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων.

Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για μία τροπολογία «που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό του δικαιϊκού μας συστήματος, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε τον κίνδυνο να βρεθούν στη Βουλή και να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση κόμματα, ηγετικά στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα».

Αναφέρθηκε επίσης στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομόθυμη αποδοχή της από το Σώμα.

«Προσθέσαμε ως προϋπόθεση αναστολής χρηματοδότησης την επιβολή προσωρινής κράτησης, αυξήσαμε τον αριθμό των παραπεμπόμενων βουλευτών ή στελεχών του κεντρικού οργάνου διοίκησης από το ένα δέκατο στο ένα πέμπτο, υιοθετήσαμε την πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και προβλέψαμε ότι η αναστολή χρηματοδότησης μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι εγκληματικές πράξεις τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος ή στο όνομα αυτού».

Στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, αναμενόταν περίπου στις 4 το απόγευμα, να πάρει τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο βήμα ανέβηκε το μεσημέρι και η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι στο θέμα της τροπολογίας για την άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές του ΚΚΕ θα ψηφίσουν «παρών» για να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι νόμοι εναντίον τους αλλά ούτε και να φανεί ότι υποστηρίζουν εμμέσως τη Χρυσή Αυγή.

«Μη νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους νόμους εναντίον μας. Δεν θα βγάλετε άκρη, έχουμε εμπειρία και δεν είμαστε Χρυσή Αυγή. Αυτοί έκρυψαν τις σβάστικες εμείς σηκώνουμε τα σφυροδρέπανα» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής.

Η διεξαγωγή της φηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη συμφωνήθηκε το μεσημέρι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Πρόκειται μάλιστα για μια αιφνιδιαστική εξέλιξη καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών αργά σήμερα το βράδυ.

Εκτός από την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά στελεχών του για εγκληματικές ενέργειες θα διεξαχθεί ψηφοφορία και επί των υπολοίπων τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που αφορά τις ρυθμίσεις για τη ΝΕΡΙΤ και την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στον μεταβατικό φορέα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos