Ανατροπές μετά τα αιτήματα των βουλευτών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

15 Νοεμβρίου 2013 09:53

Σε εκκρεμότητα, παρά την «ανακωχή» που κήρυξαν οι «γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές

αναμένοντας την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, παραμένει η ψήφιση του Ενιαίου Φόρου για τα Ακίνητα, τη στιγμή που η τρόικα «επιστρέφει» για την αξιολόγηση του πλάνου.Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για τον νέο φόρο ακινήτων

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να αποδεχτούν προτάσεις τους κραδαίνοντας το ενδεχόμενο της καταψήφισης του αρχικού σχεδίου, το «παζάρι» φαίνεται ότι «παγώνει» μέχρι να ετοιμαστεί ο νέος «Χάρτης» και να προωθηθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Εγκυρες πληροφορίες πάντως τονίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν απέρριψε τις ενστάσεις και τις «ανατροπές» που εισηγήθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο αρχικό σχέδιο, έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως, παρότι ναι μεν αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος του βουλευτή είναι αυτονοήτως υπέρ του ελέγχου και των αλλαγών σε προσχέδια νόμου, όπου τις θεωρούν αναγκαίες, υποστηρίζουν ότι αρκετοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (και δη από την περιφέρεια) επιχείρησαν να φέρουν τα πάνω κάτω προκειμένου να ικανοποιήσουν τα «αιτήματα» που αφορούν κυρίως στις αγροτικές περιοχές, μεταφέροντας επί της ουσίας τα βάρη στα «αστικά ακίνητα» - και δη για ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλιάδων.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων για τον νέο φόρο

Χθες εν τω μεταξύ συνεδρίαζαν την ίδια ώρα αλλά σε διαφορετικό τόπο, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να συμφωνήσουν σε «μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης ανέλαβε να ενημερώσει και να ζητήσει την ανταλλαγή απόψεων με τους «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι είχαν μπροστά τους το κείμενο με τις προτεινόμνες αλλαγές. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι έδιναν το «πράσινο φως» για την προώθηση του σχεδίου.

«Το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ενα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό», ήταν το πρώτο θετικό σχόλιο από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, όπου επισημαίνεται ότι οι βουλευτές είναι σε «διαρκή» διαβούλευση για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.

«Αποτελέσματα»
Κατά τη συνεδρίαση επίσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επικράτησε η άποψη ότι η «συλλογική παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση». «Το καταφέραμε γιατί στυλώσαμε τα πόδια και δεν γίνεται να λένε κάποιοι ότι δεν μπορούν να αντιδρούν πρώην υπουργοί και υφυπουργοί», είπε στη συνεδρίαση ο κ. Θ. Μωραΐτης, ενώ ο Μιχάλης Κασσής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που αφορούν στις αγροτικές περιοχές και τις απαλλαγές π.χ για τα αγροτικά κτίσματα, τα ποιμνιοστάσια κ.ά. Ενστάσεις κατέθεσαν και ο Ν. Σηφουνάκης (για τα διατηρητέα κτίρια) και η Αντζελα Γκερέκου - ωστόσο όπως και άλλοι βουλευτές συμφώνησαν στο «κοινό ανακοινωθέν».

Οι «πράσινοι» επιμένουν ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το εθνικό φορολογικό σχέδιο. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγαν να καταδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία στρώματα να πληρώσουν φόρους, την «ώρα» που εξανεμίζεται σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για τη δεύτερη μάχη - αυτή τη φορά εντός της Βουλής και αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου.

«Θα ληφθούν υπόψη στον μεγαλύτερο βαθμό οι παρατηρήσεις της κοινωνίας και της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos