×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, νέο θρίλερ με την τρόικα

29 Νοεμβρίου 2013 10:15

Σε θρίλερ εξελίσσεται (και αυτήν τη φορά) η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς από τη μια πλευρά στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια

για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ και από την άλλη οι εκκρεμότητες -με βασικότερη αυτήν των πλειστηριασμών- παραμένουν.

Οι πιέσεις των δανειστών, οι οποίοι χθες ανέβαλαν την επιστροφή τους στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, γεγονός που πιστοποιείται και από τα όσα ειπώθηκαν στη μακρά συνάντηση που είχαν στα μέσα της εβδομάδας οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των πλειστηριασμών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν «περνά» από την κοινοβουλευτική ομάδα του το σχέδιο το οποίο συζητείται με την τρόικα.

Αυτή η τοποθέτησή του επιβεβαίωσε ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι αυτήν την ώρα το μεγαλύτερο «αγκάθι» που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και συνδέεται ευθέως με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αλλά και στη ΝΔ υπάρχουν στελέχη που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν όχι μόνο την πλήρη άρση, αλλά ακόμη κι ένα σχέδιο που δεν θα προστατεύει τα μεσαία εισοδήματα.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μαζί με τους υπουργούς κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να προετοιμάσουν αμέσως μια νέα πρόταση προς την τρόικα, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα λειτουργεί προστατευτικά για έναν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, αλλά αντιλαμβάνονται ότι δεν διαθέτουν πλέον άπλετο χρόνο, καθώς εάν δεν υπάρχει νόμος μέχρι το τέλος του έτους τότε αυτομάτως θα υπάρξει πλήρης άρση, με δεδομένο ότι η απαγόρευση που σήμερα ισχύει λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

Μια σκέψη που υπήρξε από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ για μονομερή ανανέωση της απαγόρευσης (έστω και για λίγους μήνες μέχρι να υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις) δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Συζητήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για το θέμα της φορολογίας στα ακίνητα. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει λύση και προαναγγέλλουν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

Τα ίδια πρόσωπα απέρριπταν τον όρο «εμπλοκή» και σημείωναν ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μέσω e-mails και πως θα ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των δανειστών, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των εισπρακτικών μηχανισμών της χώρας να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί (2,65 δισ. ευρώ για το 2014).

Σε πολιτικό επίπεδο, τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος -έστω και μέσω διαφωνιών ή ενστάσεων- θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Τέλος, το θέμα με τις αμυντικές βιομηχανίες δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον πρόβλημα, γεγονός που συνδέεται και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο Δημόσιο, καθώς ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης συνυπολογίζει πλέον στον συνολικό αριθμό των 4.000 απολύσεων για το 2013 και 700 εργαζομένους σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos