×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μονομερής παράταση ΦΠΑ εστίασης χωρίς την έγκριση της τρόικας

06 Δεκεμβρίου 2013 11:32

Στην παράταση ισχύος του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση, χωρίς την προηγούμενη

έγκριση της τρόικας, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Των Προκόπη Χατζηνικολάου, Σωτήρη Νίκα

Τα μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένει το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

Σε μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική συμφωνία με την τρόικα και βάσει νόμου ο ΦΠΑ θα επανέλθει αυτόματα στο 23% από 1η Ιανουαρίου 2014. Μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, εξέλιξη που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για τα ακίνητα τη σχετική διάταξη για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ κατά ένα έτος.

Στα σενάρια που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα προκύπτει επί της ουσίας δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα για το 2013. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της τρόικας για απώλειες εσόδων στο πεντάμηνο του 2013, όπου και εφαρμόστηκε ο μειωμένος συντελεστής, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χειρότερο σενάριο οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ στο καλύτερο σενάριο τα έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 8 εκατ. ευρώ.

Επισήμως, πάντως η τρόικα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Απλώς, στις συζητήσεις που έγιναν κατά την τελευταία επίσκεψή της, όλες οι εκτιμήσεις από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 γίνονταν με την υπόθεση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%. Ανεπισήμως, στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 200-300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες από τη Βουλή έχει συνταχθεί με πρόβλεψη εσόδων από τον ΦΠΑ με συντελεστή στο 13% για την εστίαση.

Μέχρι χθες η τρόικα δεν είχε αποστείλει καμία απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση. Γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται στη μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνία με την τρόικα. Αν εν τέλει επέλθει συμφωνία, ο μειωμένος συντελεστής 13% θα είναι μόνιμος, διαφορετικά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει την παράτασή του μέχρι το τέλος του 2014.

Πέραν του θέματος του ΦΠΑ στην εστίαση, το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ακόμα πρέπει να γίνει δουλειά από την κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Εurogroup, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης (ή κλεισίματος) των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Μάλιστα, μόλις συμβεί αυτό, το ίδιο στέλεχος διαβεβαίωσε πως το Eurogroup θα είναι έτοιμο να κινηθεί άμεσα για την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν αλλάξει το πρόγραμμα, τότε αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν πιθανότητες να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του μήνα.

Πάντως, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos