Επικοινωνιακό παιχνίδι η συνταγματική αναθεώρηση

31 Οκτωβρίου 2018 12:59

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης αποτιμάται από στελέχη της ΝΔ ως μια ακόμα επικοινωνιακή προσπάθεια να βγει η κυβέρνηση από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Η εργαλειοποίηση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να παίξει για μια ακόμα φορά με τους θεσμούς προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα και να διατηρηθεί για λίγους ακόμα μήνες στην εξουσία, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν επιδιώκει τις ευρύτερες συναινέσεις που απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά σπεύδει να τις ναρκοθετήσει πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία.

 

Η ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στην θέση που έχει διατυπώσει από το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ, τότε και η ΝΔ θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον λόγο μετά θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση των αλλαγών της αναθεώρησης.

Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην παρασυρθεί στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις. Στόχος του προέδρου της ΝΔ, όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, είναι η ανάδειξη της κυβερνητικής ανεπάρκειας στη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και της επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα.

Η έμπρακτη άρνηση των μεταρρυθμίσεων, η ανικανότητα της Κυβέρνησης να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα και να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα δάνεια», η άρνησή της απέναντι σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικοποίηση, καθώς και η εμμονή της σε κρατικίστικες λύσεις, αποτιμώνται στη ΝΔ ως μια σειρά θεμάτων που οδήγησαν τη χώρα στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των φόρων, μια οικονομία που σέρνεται και το δημόσιο χρέος να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Στη ΝΔ εξετάζουν την πορεία της οικονομίας καταγράφοντας τα αρνητικά αποτελέσματα που διαγράφει επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έναν από τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία μακρά περίοδο εξαιρετικά ισχνής ανάπτυξης, από το 2023 και μετά, με την αύξηση του Α.Ε.Π. να κινείται στο απογοητευτικό 1% για τη χώρα. Επίσης τα spreads των 10ετών ομολόγων είναι σταθερά πάνω από 4% και φανερώνουν, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, πως βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου, με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με τα αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την οικονομία αλλά και με την ηθική απαξίωση στα μάτια των πολιτών, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο καυγάς στο υπουργικό συμβούλιο για μυστικά κονδύλια και ενδεχομένως για μίζες γύρω από αυτά μπροστά σε έναν σιωπηλό Πρωθυπουργό δημιουργούν μια εικόνα σήψης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη διερευνήσει την υπόθεση παρά το σχετικό βίντεο στο οποίο ο κ. Κοτζιάς επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για χρηματισμό Υπουργών από εταιρεία του Σόρος.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos