Γιατί ο Τσίπρας δεν βρίσκει υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων

13 Νοεμβρίου 2018 13:20

Σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο εξελίσσεται για Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου η εξεύρεση της υποψηφιότητας που θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο της Αθήνας.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και αυτό που λένε στο iefimerida πηγές από την κυβέρνηση είναι πως «η συζήτηση συνεχίζεται, δεν χρειάζεται βιασύνη».

Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας δεν έχει βρει -ακόμα- το πρόσωπο «που να του κάνει» και το οποίο θα συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά απέναντι στην πολυσυζητημένη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη, ενώ στο παρασκήνιο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχουν γίνει πολλές κατ’ ιδίαν συζητήσεις για υποψηφιότητες ανάμεσα στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, πλην όμως καμία από αυτές δεν έχει θεωρηθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις.

Πρόσωπο-έκπληξη στην Αθήνα -Δεν ξέρει να χάνει

«Στον δήμο Αθήνας θα κατεβάσω πρόσωπο-έκπληξη «που δεν ξέρει να χάνει»» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Alpha.

Αυτό αποκάλυψε ο «Βηματοδότης», όπως επίσης και ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε άλλες λεπτομέρειες πλην του ότι το όνομα του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινωθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Όλοι έσπευσαν να διερωτηθούν φυσικά για ποιο πρόσωπο πρόκειται. Από την «ορολογία» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας («δεν ξέρει να χάνει»), το μυαλό αρκετών πήγε σε αναγνωρίσιμο πρόσωπο του αθλητικού χώρου με μεγάλες διακρίσεις και επιτυχίες στο παλμαρέ του. Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το παραμικρό.

Υποψηφιότητα από την κεντρική σκηνή ή... αντισυμβατική;

Το εν λόγω θέμα απασχολεί και τα πηγαδάκια των βουλευτών. Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα έχουν τη γνώμη ότι ο Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει και να «μετρηθεί μία πρωτοκλασάτη πολιτική επιλογή» (και όχι κάποια τύπου Μπελαβίλα). Διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, θα πρόκειται για παραδοχή ένδειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταλήξει σε μια εναλλακτική-αντισυμβατική επιλογή, κόντρα στο «ρεύμα». Ενώ σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας ζυγίζει τις εισηγήσεις που δέχεται και είναι αυτός που θα έχει και τον τελικό λόγο.

Τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση ακούστηκαν έντονα τα ονόματα της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου (αν και η τελευταία σηκώνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο του Εργασίας και θεωρείται αμετακίνητη). Εσχάτως, θεωρήθηκε φαβορί από κάποιους και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι προκρίνεται και για να είναι υποψήφιος. Επιπλέον, θετική «ψήφο» στον αρχιτέκτονα Νίκο Μπελαβίλα δίνουν ακόμα και τώρα πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως ο ίδιος έβαλε «φρένο» στα περί υποψηφιότητάς του.

Η συζήτηση για τον Γαβριήλ

Και ενώ το «σαφάρι» υποψηφίων καλά κρατεί, συζήτηση είχε γίνει και για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος είχε καταγράψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τον Μάιο του 2014. Παρ' όλα αυτά οι σκέψεις δεν προχώρησαν. Συν το γεγονός ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του κ. Σακελλαρίδη είναι ήδη πολλές (είναι διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας) και εκ των πραγμάτων θα ήταν αδύνατο.

Η έκπληξη με Καλαντίδη

Πρόταση έγινε και σε ακόμη ένα πρόσωπο-έκπληξη. Στον πολεοδόμο Άρη Καλαντίδη, ο οποίος ζει στη Γερμανία και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκε ευγενικά, με δεδομένο ότι μένει στο Βερολίνο.

Γιατί δεν στηρίζουν Γερουλάνο

Η ηγεσία του Μαξίμου, τέλος, παρότι θα μπορούσε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου (διεκδικώντας μερίδα από το Κέντρο, πρεσάροντας και τη Φώφη Γεννηματά), επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Και η... αιτιολογία είναι ότι «δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, καθώς είναι επιλογή ελίτ»

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos