Κοινωνικό μέρισμα: Μποναμάς 710 εκατ. ευρώ - Μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών

28 Νοεμβρίου 2018 15:10

Άνοιξε τον προεκλογικό (;) κουμπαρά ο Τσίπρας – Σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες το «δώρο» της κυβέρνησης – Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και οι φορολογικοί συντελεστές

«Γαλαντόμος» εμφανίστηκε για μια ακόμη χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί στους πολίτες από το υπερπλεόνασμα.

«Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση.

Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων που ψηφίζεται και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο», και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», επειδή η κυβέρνηση «δεν τον κατήργησε».

«Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ επισήμανε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.
Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.
Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα.
«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο - προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».

Προσέθεσε επίσης ότι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα.

Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις
«Φέρνουμε σήμερα στη Βουλή τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγ. δραστηριότητας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομία.

«Με τη ρύθμιση που καταθέτουμε, η φορολογία των επιχειρήσεων αρχίζει να μειώνεται από τα σημερινά της επίπεδα του 29%, με στόχο να φτάσει στο 25% ως το 2022. Δηλαδή, μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας κατ’ έτος, αρχής γενομένης από το 2019, όπου ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 28%. Η παρέμβαση μας αυτή, είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα. Ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Δίνουμε ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση,
προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

newsbombm.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos